Utstillingen ble i dag åpnet av Klima – og miljøminister, Tine Sundtoft (H).

– Det er viktig å spre kunnskap om klimaendringene, særlig til barn og unge. Jeg synes denne utstillingen treffer bra, sier Sundtoft etter å ha erklært utstillingen for åpnet.

For om lag ett år siden fikk Polaria i oppdrag av Miljøverndepartementet (som i dag heter Klima – og miljødepartementet) å lage en utstilling som viser klimaendringene. De skulle særlig legge vekt på å nå barn og unge.

Satser på film

I samarbeid med Norsk Polarinstitutt og Framsenteret kunne de i går offisielt åpne utstillingen som har fått navnet «Priceless».

– Vi har valgt å ikke bruke mye tekst, men heller satse på video, lys og lyd for å få fram budskapet, sier prosjektleder Stig Mathisen ved Norsk Polarinstitutt.

Utstillingen består blant annet av åtte filmer. De viser isbjørner, seler, isbreer, havis og målestasjonen i Ny-Ålesund.

Vil treffe følelser

– Vi har prøvd å skape en emosjonell stemning i rommet, slik at vi treffer publikum følelsesmessig. Vi har også bygget opp en isbrevegg på fire meter av rustfritt stål. Den er en påminner om at uansett hvor mye vi prøver, så kan vi aldri lage noe som ligner helt på det naturskapte, sier forteller Mathisen.

Det overordnede temaet er issmelting og flere av plansjene viser hvordan isbreer på Svalbard har trukket seg tilbake.

– Vi ønsket oss en utstilling som kan være moderne over tid. Der synes jeg vi har truffet. Jeg håper utstillingen, som jo er i et mørkt rom, forhåpentligvis bidrar til en lys fremtid, sier daglig leder Geir Stokke ved Polaria.

Søndag åpnes utstillingen for publikum og Stokke håper på godt oppmøte fra barn og unge.

ÅPNET UTSTILLINGEN: Klima – og miljøminister, Tine Sundtoft (H) åpnet i går utstillingen "Priceless" på Polaria. Foto: Monika Aaserud