Man kommer over mye rart i våre avisarkiv, og denne saken er blant de mer kuriøse.

21. mars 1991, da en av EF-stridene herjet som verst, trykte «Studenter mot EF» og «Ungdom mot EF» (det het EF den gang og sto for Europeisk fellesskap.) et bilde av en særdeles misfornøyd Tommy, kjent fra tegneserien Tommy og Tigern, på sine løpesedler. I seg selv uskyldig nok, men det syntes ikke andre studenter ved UiT som klaget bildebruken inn til tegneseriefigurens rettighetshavere i Norden.

Forferdelig

– Hvordan kan folk gjøre sånt? Dette kan få forferdelige konsekvenser for de ansvarlige, selv om lovbruddet ikke er gjort i ond mening. Copyright-innehaverne er nemlig forpliktet etter lov å forfølge slike overgrep, sa Svenn Berlin, markedsdirektør for Europapress.

På andre siden av Atlanterhavet tok de nyhetene minst like tungt.

– Jeg ser meget alvorlig på denne saken. Det er meget uheldig at det finnes slike mennesker i verden, sa Lee Salem i Universal Press Syndicate, forlaget som distribuerte Bill Wattersons serie.

Seriens død

– I verste fall kan dette misbruket føre til seriens død. Bill Watterson er en meget spesiell mann. Han bor på en øde gård i Texas og hater tanken på at serien hans skal bli brukt ulovlig i politiske sammenhenger. Han vil bli rasende når han får høre om dette, fortsatte Salem som taktisk nok forhørte seg med Bladet Tromsøs medarbeidere hvorvidt de to studentforeningene hadde mye penger.

Det kunne de saktens trenge. Berlin anslo nemlig at det amerikanske forlaget fort kunne kreve 5 millioner dollar for brudd på rettighetsloven. Det tilsvarte 30 millioner norske kroner.

Det er ikke akkurat innenfor en students budsjett.

Men hva så med de forferdelige skurkene? Disse «menneskene» som Salem beklager eksistensen av? De fraskrev seg selvfølgelig ansvaret.

Tok ikke ansvar

– Vi er ikke ansvarlig for å ha brukt Tommy i våre løpesedler. Vi har utformet teksten til løpeseddelen. Resten av utformingen har en hovedfagsstudent på data gjort for oss, sa Siri Breivik i Studenter mot EF til «Tromsø».

– Men er ikke dere ifølge norsk lov ansvarlige for innholdet i løpeseddelen?, spurte våre kritiske journalister.

– Nei, dette er hovedfagsstudenten ansvarlig for.

Hvordan denne stormen i et vannglass endte vet vi ikke, men vi vet at Calvin & Hobbes fortsatte inntil nyårsaften 1995. I løpet av de ti årene serien eksisterte gikk den i over 2400 aviser globalt (Bladet Tromsø inkludert) og det har blitt solgt over 45 millioner bøker om Tommy og Tigern.

Så da klarte de vel seg så vidt økonomisk uten å saksøke tromsøstudentene.