– Det er snakk om en trykkskade i karosseriet like ovenfor det ene forhjulet. Nå vet ikke jeg hva dette blir å koste, for jeg har aldri bulket bilen tidligere, men jeg kan tenke meg at det fort koster i alle fall 10.000-15.000 kroner, forklarer Andreas Harnang.

Da han kom hjem fra jobb onsdag i forrige uke, hadde kommunens brøytemannskap vært og brøytet Winston Churchills vei på Håpet der Harnang bor. Der ble han, som dagen før, møtt av en innkjørsel full av snø og is, samt en Volvo som var nedlesset av snø.

– Jeg hadde ikke brukt bilen på et par dager, så det er mulig at skaden oppsto under brøyting dagen før. Det var i alle fall snakk om så masse snø som hadde truffet bilen at jeg måtte grave for hånd i motorrommet og ved sidene på bilen for å få fjernet alle snøen, forteller han.

Les også: Bydrift brøyter for harde livet

Truffet av snøklump

Det var under dette arbeidet Harnang fikk øye på den store bulken høyt ved venstre forskjerm. Han er ikke i tvil om hvordan skaden må ha oppstått.

– Det var store mengder snø og isklumper i det som ble brøytet, så én eller flere snøklumper må har truffet bilen i det brøytemannskap har kjørt oppover WC-veien, forklarer Harnang.

Han kan fortelle at bilen sto parkert utenfor garasjen, i innkjørselen til boligen hans.

– Muligens har de ikke sett bilen. Det var veldig mye våt, tung snø i forrige uke. Når de da kommer kjørende med skråplogen i full fart, smeller det dersom det står biler parkert i innkjørselen, påpeker han.

Les også: Opplever utfordringer

Ikke bitter

Harnang er klar på at han på ingen måte er sur på kommunen for uhellet som oppsto.

– Jeg synes Tromsø kommune gjør en god jobb, så jeg er ikke bitter over det som skjedde. Når det er sagt er jeg ikke så glad i å bruke penger på noe jeg ikke er skyld i, så jeg ønsker at reparasjonen skal dekkes av kommunen, forklarer bileieren før han legger til:

– Jeg ble irritert da jeg så hva som hadde skjedd. Det er bare en bil, men det er samtidig sure penger å skulle betale for en skade som er påført av Tromsø kommune.

Holder ikke

Harnang tok han kontakt med kommunen via nettstedet gatami.no i håp om å få hjelp. Det er ikke riktig fremgangsmåte, ifølge Bydrift.

– Dersom man har fått skader på bilen sin som skyldes brøyting, må man levere inn en skademelding og ta direkte kontakt med Bydrift. Det holder ikke å henvende seg til oss via gatami.no. Det er en portal som ikke blir lest regelmessig, forklarer Tor Gunnar Ødegårdstuen, fagleder for biladministrasjon hos Bydrift.

Han kan fortelle at tilfeller slik Harnang opplevde i forrige uke skjer fra tid til annen i vintersesongen.

– Det hender vi er uheldige innimellom, selv om det ikke er noe utstrakt problem. Vi får flest henvendelser om biler som har blitt påført skader av brøytebilen i forbindelse med store snøfall. Da er det som regel snakk om noen tilfeller i uka, men ikke mange, påpeker Ødegårdstuen.

Ifølge faglederen har kommune ingen problem med å ta skylden dersom skadene som har oppstått skyldes deres brøytemannskap.

– Så lenge det er vår feil dekker vi det meste, forklarer han.

BULK: Snømassene som traff bilen til Andreas Harnang på Håpet har satt sine tydelige spor. Dette bildet sendte han inn til kommunens nettsted, gatami.no, som dokumentasjon. Foto: privat Foto: Ronald Johansen