– Det er noe vi har tatt initiativ for overfor de andre fylkene i Nord-Norge. Fredag kommer fylkesrådslederen i Nordland og fylkesordføreren i Finnmark hit til Tromsø for å drøfte saken, sier leder i fylkesrådet i Troms, Line Fusdahl fra Høyre.

Det slo jo ned som en bombe da det ble kjent at EU pålegger Norge å innføre full arbeidsgiveravgift innenfor transportsektoren, innenfor kraftproduksjon og for finansnæringen.

I sommer må disse sektorene betale 14,1 prosent i avgift — mot dagens ordninger på mellom 4.1 og 5,9 prosent.

– Vi vil blant annet se på det som direkte rammer oss — transportsektoren. Vi er jo alle sammen store tilbydere av busstransport, sier Fusdahl.

RDA på tapetet

De tre fylkeslederne skal også drøfte hvordan avgiftsøkningen påvirker andre deler av næringslivet i nord — og dessuten skal de prøve å få til en videreføring av spesialordningene for Bodø og Tromsø.

– Å beholde RDA-ordningen for Tromsø vil være svært viktig for oss, og noe vi kommer til å kjempe for, sier fylkesrådslederen.

I tillegg har Fusdahl & Co i fylkesrådet fremmet en hastesak som de håper skal bli behandlet i fylkestinget som starter tirsdag i Tromsø.

– Det vil være opp til fylkesordføreren om han ønsker å sette saken på kartet, men vi mener at dette er en veldig viktig og aktuell sak som gjelder hele landsdelen, og som må drøftes nøye, sier Fusdahl til iTromsø.

Positiv opposisjon

Opposisjonslederen i fylket, Arbeidspartiets Cecilie Myrseth, sier at det er veldig bra at saken kommer på bordet, og roser fylkesråden for initiativet.

– Det er viktig at vi står sammen om dette — og at vi gjør det over partigrensene, sier hun.

Samtidig sier hun at det er store uenigheter om hvordan den økte arbeidsgiveravgiften for kraftproduksjon, transport og finansnæringen i Nord-Norge skal håndteres. Hun mener at regjeringen Solberg er for passive i kravene overfor EU.

– Vi er opptatt av at næringslivet som blir rammet av dette skal bli kompensert krone for krone, sier Myrseth.

Etterlyser handling

Hun vil også ha mer action fra sentralt hold.

– Om vi skal få til en løsning på problemene dette skaper for næringslivet her oppe så må regjeringen også ville det, det holder ikke å kaste kortene, sier Myrseth.

Fylkesrådsleder Line Fusdahl sier at fylkesrådet er langt fra passivt.

– Vi jobber konkret med hvordan vi skal kunne få til kompensasjonstiltak for næringslivet som rammes — og vi er opptatt av å komme med gode innspill til regjeringen som også jobber med saken, sier hun.

MED PÅ LAGET: Gruppeleder i Arbeiderpartiet, Cecilie Myrseth, sier at hun støtter fylkesrådets initiativ, men krever konkret action. Foto: CHRISTER PEDERSEN