Til sammen har Studentsamskipnaden i Tromsø (Sito) 1682 boliger i Tromsø, og 1935 søkere. For høsten har Sito cirka 350 ledige boliger, og de håper og tror at det private markedet sørger for de cirka 1600 ferske søkerne som da står uten tilbud.

Til de ledige boligene står internasjonale studenter og de yngste studentene først i prioriteringskøen.

– Noen studenter som står som leietakere hos oss nå, velger kanskje å ikke studere videre, men sitter på hybelen i tilfelle. Det er såpass dyrt i det private markedet at de ikke risikerer å miste hybelen, sier eiendomssjef i Sito, Leif Tore Hanssen.

Trangt

Studenter har aldri vært de med romsligst økonomi. I et boligpresset Tromsø kan den bli desto trangere.

I Tromsø ligger det for øyeblikket ingen hybler ute til leie på Hybel.no. På Finn.no er det tre boliger merket som hybler til leie, på henholdsvis 10, 12 og 30 kvadratmeter og til 5.000 og 9.000 kroner i måneden.

På Zett.no ligger det fire ledige hybler ute i Tromsø. Her er den dyreste til leie for 7.500 kroner. De resterende ligger på 4.500 kroner i måneden.

Studenter fikk per 2012 gjennomsnittlig 7.566 kroner i måneden i stipend og lån fra Lånekassen.

Hanssen vil ikke kommentere eller spekulere i prisene på de lokale boligene, utover at tilbud og etterspørsel regulerer markedet.

Han tror heller ikke utvalget som per nå ligger på nett er representativt for hvor mange hybler som faktisk finnes på det private markedet.

– Jeg tror det finnes masse i det private markedet. Det er vel sånn at en del sitter på gjerdet ettersom det er ferietid. Det viser seg nok i august at det er mye som kommer ut, sier han.

– Søk med en gang

Han mener det utvilsomt er for få studentboliger sett mot etterspørselen og behovet.

– I tromsøområdet har det vært, og er for lite. Her i Tromsø er det i tillegg lite av de private gårdeierne som utelukkende leier ut til studenter. Det har man i Bergen, Oslo og Trondheim, sier han, og fortsetter:

– Det er de yngste og utenlandsstudentene som prioriteres til studentboligene fordi det er vanskelig å skaffe bolig på egen hånd når man ikke bor i Tromsø, eller ikke behersker språk og kultur. Når man er yngre har man heller ikke like mye erfaring som de eldre studentene har, sier Hanssen.

– Har man bestemt seg for å studere i Tromsø, burde man søke på studentbolig med en gang, råder han videre.

– Dyrt og vanskelig

Daniel Jørgensen (19) er avhengig av ekstrajobben for å ha penger til mat.

Han har nettopp gjort seg ferdig med videregående, og bor alene på hybel i Tromsø.

– Hadde jeg ikke hatt ekstrajobb på klesbutikk gjennom skoleåret, så hadde jeg kun hatt penger til husleia, og ingenting annet, forteller han.

Jørgensen planlegger å jobbe ett år, før han tar fatt på studier. Når studietiden kommer ønsker han å fortsette å bo privat.

– Men da vil jeg gjerne flytte sammen med noen i kollektiv. Da får man større plass, og deler på husleia. Jeg tror det er mange som gjør det på den måten, sier han.

Jørgensen leitet i over en måned før han til sist fikk fatt på hybelen han bor i nå. Han tror mange studenter sliter med å betale regningene.

– En del boliger er så dyre at man nesten må jobbe fulltid for å ha råd. Studenter har ikke mange penger, og heller ikke tid til å jobbe så mye, sier han.

I FJOR: I fjor måtte studenter innta den gamle brannstasjonen på grunn av mangel på boliger. Foto: Tom Benjaminsen