– Det er riktig at ASO (Amaury Sport Organisation, journ. anm.) kommer. Det er en intern befaring, og vi skal rett og slett å se på logistikk; start, mål og slike ting. Vi skal kartlegge ei rundløype på Tromsøya, som kan være litt utfordrende, sier prosjektansvarlig Roger Fagerheim i Arctic Race of Norway.

I januar ble det offentliggjort at målgangen av sisteetappen i sykkelrittet skal være i Tromsø. Datoen for etappen er 17. august.

– Hva er utfordringen med rundløypa?

– Det er jo veldig bratt. Sikker nedfart er litt av utfordringen, at svingene ikke er for knapp og at fartsdumpene ikke er for høye. Sikkerhet er det viktigste her, sier Fagerheim.

Start og mål i Tromsø

Det er ASOs løypeansvarlig, Nicolas Hervé, som skal på befaring sammen med den lokale arrangøren her i byen.

Hervé er ingen hvem som helst. Han er også løypeansvarlig for Tour de France.

Etter det iTromsø kjenner til er det en svært god mulighet for at både starten og slutten av Arctic Race-etappen blir i Tromsø.

Dette vil ikke Fagerheim bekrefte.

– Det er ikke helt avgjort ennå. Den skal avsluttes i Tromsø, men starten er det ikke 100 prosent avklart med ennå. Det blir først klart i begynnelsen av mai, sier han.

Etter det iTromsø kjenner til er Strandveien — mellom Mack og fylkeshuset — høyaktuelt som start/-målområde. Etappen legges trolig ut til Sommarøy før man avslutter med noen runder i rundbaneløypa på Tromsøya.

– Det er ikke nødvendigvis riktig. Men vi skal ha en variant av en rundbaneløype på Tromsøya, etter samme modell som i Harstad i fjor. Det er ganske sikkert, men hvor etappen skal gå er ikke 100 prosent klart, sier Fagerheim.

Fem arrangementer

Rundbanetraseen blir trolig lagt via Kongsbakken, der man vil kunne få nydelige TV-bilder med brua, Tromsøysundet og Tromsdalen i bakgrunnen.

– Det kommer til å bli fantastiske TV-bilder. Det garanterer jeg. Det er et topp profesjonelt TV-team — som også står bak sendingene fra Tour de France — som står for produksjonen. Det kommer til å bli helt utrolig TV. Det trenger vi ikke å bekymre oss for, sier Fagerheim.

Han sier dagens befaring også skal kartlegge viktige sikkerhetsmessige aspekter, der også med politi – og veimyndigheter skal ha et ord med i laget.

Totalt blir det faktisk fem arrangementer i Tromsø denne helgen:

barneritt

familieritt

stort amatørritt lørdag

ungdomsrittet «Morgendagens helter»

sisteetappen av Arctic Race of Norway

– I tillegg har kommunen sine planer for en folkefest. Det blir en svær sykkelhelg, helt uten sidestykke, sier Roger Fagerheim.

SYKKELTOPPER: Petter Ytterstad (t.v.), Cécile Simon, Knut-Eirik Dybdal, Nicholas Herve, Claude Rach, Roger Fagerheim, Franck Perque og Ole Skardal. Foto: Privat Foto: privat