– Ei god venninne sa til meg at «alt er mulig, det tar bare lengre tid», forteller Jesper Isaksen Skjæran (24).

Han er født med cerebral parese, og er rullestolavhengig. Flere i familien jobber i anleggsbransjen og faren jobber med betong. Dermed tok det ikke lang tid før Skjæran selv ble interessert i feltet.

– Det er pappa som skal ha æren for min interesse for gravemaskiner. Jeg fikk prøve alt av maskiner med han og det bare ballet på seg, forteller Skjæran.

Sammen med andre unge utenfor arbeid, samt elever på tiende trinn i Tromsø og omegn, ble han invitert til Tromsdalen for arrangementet «Følg drømmen, ikke strømmen».

Målet er å få flere unge yrkessjåfører. Arrangementet er nå ute på en landsdekkende turné. Til sammen 480 tiendeklassinger fra de forskjellige tromsøskolene var invitert til å se på et stort utvalg store maskiner.

Liker å skru på ting

Skjæran forteller at han alltid har vært opptatt av å «mekke» på kjøretøy, og at noe av interessen har kommet derfra. Blant annet bruker han fritiden på å kjøpe inn ødelagte snøfresere for å reparere dem.

– Det står vel fire av dem i garasjen hjemme, så pappa river seg i håret over all plassen de tar opp.

Interessen for gravemaskin har han hatt helt fra barndommen, og han venter nå bare på oppkjøringen før han kan begynne å jobbe som gravemaskinfører. For Skjæran er det naturlig at man som gutt trekkes til de store maskinene.

– Vi lekte alle med gravemaskiner i sandkassen da vi var små, dette er bare i en større form.

At de nye lekene er større er sant nok, for Skjæran tror den største maskinen han har vært bak rattet på veide rundt 19 tonn. Han håper han snart skal få fullført oppkjøringen, slik at han kan komme seg i jobb.

– Kanskje jeg kommer til å bli mekaniker eller havner på Maritimt Senter, men alt jeg vil er å komme meg ut i arbeid med en ordentlig maskin.

KULT: Selma Mackenroth, Emma Klausen, Vårin Takvannsbukt og Ellen Lyngen synes simulatoren var kul, men vet ikke om en karriere som yrkessjåfør er like så. Foto: Ronald Johansen

Ikke veldig interessert

En av aktivitetene som kunne prøves ut på arrangementet var en lastebilsimulator. Der hadde Selma Mackenroth, Emma Klausen, Vårin Takvannsbukt og Ellen Lyngen slått seg ned. De syntes det var artig å kjøre lastebil i simulator, men har ikke vurdert om de skal gå for en karriere innen det.

De er tiendeklassinger i år og ser med spenning mot nyttår, da de må velge studieretningen de vil ta på videregående.

– Jeg har ikke tenkt så mye på en karriere som yrkessjåfør, men dette er en veldig fin måte å lære mer om det, forteller Mackenroth.

– Mange i familien min kjører lastebil, så jeg har vurdert det litt. Men jeg vet ikke om det er noe jeg kommer til å velge, skyter Klausen inn.

FLERE UNGE: Julianne Brox, Jesper Isaksen Skjæran og Trond Helge Henriksen vil alle ha flere unge mennesker som yrkessjåfører. Foto: Ronald Johansen

Vil inspirere flere

Julianne Brox har vært ambassadøren for kampen om flere kvinnelige yrkessjåfører, etter selv å ha gått feil retning som 15-åring. Hun var midt i tyveårene da hun innså at en karriere bak rattet var det hun virkelig brant for, etter å ikke ha trivdes med flere andre jobber først.

– Jeg angrer på at jeg ikke stolte på meg selv da jeg var 15 år. Så nå jobber jeg for å ta flere jenter som meg, som ikke tør å følge drømmen sin, godt i nakken og fortelle dem at «ja, dette kan du».

Brox forteller at hun fortsatt møter reaksjoner på jobb fordi hun er kvinnelig bilberger. Tidligere har hun opplevd at folk tror hun er sekretæren når de har ringt etter bilberging.

– Jeg hadde en mann som hadde ringt inn, men som ikke hadde lagt på etterpå. Plutselig hørte jeg «Herregud, kommer det en dame nå?». Da ble jeg bare enda mer motivert for å få bilen i gang selv, om jeg så måtte trillestarte den.

– Og jeg kunne jo ikke dy meg heller da, så jeg kom med en liten «Hørte du ikke var helt fornøyd med at de sendte meg» når jeg hilset, legger Brox til.

Har for få sjåfører

Trond Helge Henriksen er leder for opplæringskontoret for bil og transportfag i nord. Han tror messer som dette skal bidra til å lokke flere unge til yrket.

– Yrket har altfor få sjåfører, og vi ser det er store mangler i bransjen. Selv her i Tromsø mangler vel Tide over seksti sjåfører, og det mangles vel over to tusen totalt i Norge.

Henriksen håper de klarer å rekke ut til flere unge mennesker, uansett om de er utenfor arbeid eller snart står ovenfor valget om videregående skole.

– Vi vil vise unge arbeidsledige at det finnes mange ledige læreplasser, der man kan begynne i arbeid allerede fra 1. januar.

Han håper at samarbeidet med Brox også kan bidra til at flere jenter velger en karriere som yrkessjåfør. For som han selv innrømmer, det er en veldig mannsdominert bransje.

– Vi ønsker flere jenter i bransjen. Det er ikke tvil om at mange jenter velger jenteyrker, men vi ønsker å vise dem at de får til dette også.