En gruppe samiske aksjonister, samt aksjonister fra Natur og Ungdom etablerte seg onsdag formiddag i Stortingets vandrehall i protest mot vindturbinene på Fosen. De hadde ikke tenkt å flytte seg frivillig.

Klokken 18.00 sier politiet at de ser «foreløpig ingen grunn til å fjerne demonstrantene i Stortinget med makt».

– Politiet er i tett dialog med Stortinget utover kvelden. Vi avventer en eventuell ny anmodning før politiet iverksetter tiltak for å fjerne demonstrantene fra bygningen, opplyser operasjonsleder Bjørn Gunnar Nysæter i Oslo politidistrikt.

BÆRES UT: Politiet fjerner aktivistene. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Men, klokken 20.00 onsdag startet politiet prosessen med å fjerne aktivistene inne i Vandrehallen i Stortinget. Det er bare to timer etter at de «ser foreløpig ingen grunn til å fjerne demonstrantene i Stortinget med makt».

Nå skjer det likevel.

Politiet går ut og sier at aktivistene vil få pålegg litt over klokken 20.

Ingen av aktivistene vil gå frivillig, men politiet går inn i Vandrehallen for å fjerne dem.

Aksjonistene joiker og legger seg ned. Politiet starter med å bære ut aksjonistene ut utgangen mot Akersgaten.

– Det er 14 samiske aktivister som har aksjonert i hallen og som nå blir arrestert. Pålegg om å flytte seg ble gitt kl. 20.10, heter det i en pressemelding fra Natur og Ungdom.

– Når selv ikke en seier i Høyesterett fører frem, har vi ikke annet valg enn å ta i bruk sivil ulydighet, sier Ella Marie Hætta Isaksen, aktivist og artist i pressemeldingen.

– I Fosensaken har det fått gå to år med pågående menneskerettighetsbrudd. Samene på Fosen har stått i denne kampen i over tjue år og tatt den gjennom hele rettssystemet – og til og med vunnet! Når det likevel ikke skjer noen ting, har vi ikke annet å gjøre enn å aksjonere. Unge samer tvinges til å bryte loven for å kjempe for at en rettskraftig høyesterettsdom blir fulgt opp, for sine grunnleggende rettigheter og sin fremtid, sier hun.

Måtte forlate gruppen

Litt tidligere i dag snakket VG med Hætta Isaksen inne i Vandrehallen.

– Har dere tenkt å bli i Stortinget natt?

– Ja, vi har tenkt å bli her. Personlig må jeg ut og det er veldig tungt for meg, sier Hætta Isaksen til VGs reporter på stedet i ettermiddag.

Hun skal nemlig delta i Dagsnytt 18 og kommer da svært sannsynlig ikke inn igjen i Stortinget.

– Jeg har bedt om lov av de andre om å få gå og det satt veldig langt inne for meg. Kanskje begynner jeg å grine dersom jeg prater for mye om det, sier aktivisten.

Og det var en tårevåt Hætta Isaksen som forlot Stortinget for å dra til NRK.

I TÅRER: Ella Marie Hætta Isaksen forlater demonstrasjonen inne på Stortinget for å være med på Dagsnytt 18. Foto: Naina Helén Jåma / VG

– Ikke greit

Men de andre Fosen-aktivistene ble igjen i Vandrehallen, mange timer etter at besøkstiden gikk ut kl. 12 onsdag.

– Vi kommer ikke til å gå ut herfra. Vi blir så lenge vi må. Kravene er de samme: At turbinene rives, og at landet gis tilbake til reindriftssamene, sier Ida Helene Benonisen til TV 2.

Stortingspresident Masud Gharahkhani sier til NTB at han har forståelse for engasjementet, men sier det ikke er greit å bruke vandrehallen til aksjoner.

– Jeg har stor forståelse for engasjementet. Demonstrantene har søkt om bruk av Eidsvolls plass, og det er bra. Vil man ytre sine meninger inne på Stortinget, må man be om møte med politikere. Vandrehallen skal ikke brukes til demonstrasjoner, det tror jeg alle forstår. Det er ikke bedt om tillatelse til denne markeringen, sier han.

Stortingets administrasjon har gitt aktivistene beskjed om at de ikke lenger er gjester på Stortinget, og ikke har tillatelse til å være der. Klokken 13:30 ba de politiet om bistand til å løse opp demonstrasjonen.

Aksjonistene satt onsdag morgen opp en lavvoleir i Karl Johans gate i Oslo, før flere av dem trakk inn på Stortinget.

Ifølge Natur og Ungdom er politiet ved Stortinget med en innsatsstyrke, og de gjør seg klare til å bli båret fra stedet.

– Det er jo veldig forventet i og med at vi ikke gikk da de gjentatte ganger ba oss om å gjøre det, sier Ella Marie Hætta Isaksen.

– Og dere har ikke tenkt til å flytte dere på eget initiativ?

Nei, vi har ikke planer om å gå ut.

– Sivilulydighetstrening

Vi er godt forberedt, sa artisten og aktivisten til VG tidligere på dagen onsdag.

Alle her har jo sivil ulydighetstrening - og er godt trent på hva det innebærer å bryte loven. Og er komfortabel med det.

Under Stortingets spørretime onsdag møtte flere demonstranter opp. I Vandrehallen utenfor ljomet lyden av joik.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) fikk en rekke spørsmål om Fosen-saken inne i hallen.

Lavvoleir i Karl Johan

Langs Karl Johan er det satt opp en leir med lavvoer, og demonstrantene har tenkt å sperre av paradegaten over flere dager.

Kravet er fortsatt at vindmøllene på Fosen rives, og at landet tilbakeføres Men å rive vindturbinene på Fosen er ikke aktuelt nå, sier Olje- og energiminister Terje Aasland.

Aksjonsgruppen i Natur og Ungdom sammen med NSR Nuorrat har mobilisert i flere uker for å få en ny storaksjon i Oslo i dag.

Foto: Naina Helén Jåma / VG

Torsdag er det også ventet at Greta Thunberg slutter seg til aksjonen, sammen med andre svenske aktivister.

Ella Marie Hætta Isaksen sier de er forberedt på å være på Karl Johan en stund.

– Og så må vi se hvordan politikken i denne saken utvikler seg fra dag til dag. Men vi håper på å gjøre noen syvmilssteg.

Politiet har imidlertid bedt om at demonstrantene skal få påtaleunnlatelse for bøtene som har blitt gitt tidligere.

Elle Márgget Nystad, leder for ungdomsutvalget i NSR, sier at det er opp til politiet hvor lenge de får oppholde seg på Karl Johan.

– Men vi kommer ikke til å gi oss med det første. Dersom blokaden blir fjernet, vil vi finne andre måter å fremme saken på.

– Vi er mange som er villig til å sette livene på vent for å aksjonere nok en gang.