I et utredningsnotat der man tar for seg den fremtidige organiseringen av helse- og omsorgssektoren i kommunen foreslås det å øke antall ledernivåer fra to til tre.

I notatet fremgår det at man vil opprette et nytt nivå mellom kommunaldirektørene og enhetslederne. Byråd for helse og omsorg, Kristoffer Kanestrøm (Frp) forklarer hvorfor:

– Ledertettheten i helse- og omsorg er jevnt over lav sammenlignet med andre sektorer. Det er for eksempel systematisk lavere ledertetthet i pleie og omsorg enn i skole. Antall årsverk har økt betydelig gjennom mange år, uten at lederkraften er styrket, sier Kristoffer Kanestrøm.

Behøver ikke koste mer

iTromsø skrev i april om omorgansieringen i kommunen. Da fikk byrådet kritikk fra Brage Larsen Sollund på at saksbehandlingen var udemokratisk.

– Dette vil medføre flere lederstillinger. Hvilke økonomiske konsekvenser får dette for kommunen?

– Forslag til ny modell er ikke ferdig, så det er for tidlig å si nå. Men i Bergen innførte de etatsmodell for noen år siden, og opprettet noen flere lederstillinger. De fikk da mye bedre økonomistyring – slik at de faktisk tjente på å styrke lederkraften.En framtidig etats- eller områdemodell vil legge til rette for å kunne samle stab- og støttefunksjoner som i dag er fordelt på alle enhetene. Det vil si effektivisering av arbeidsoppgaver som kan frigjøre ressurser til nye lederårsverk. Dette behøver derfor ikke å koste mer, sier Kanestrøm.

Topptungt

Gruppeleder i Ap, Kristin Røymo, sier at hun ikke prinsipielt er imot omstrukturering. Men hun er likevel skeptisk til planene.

– Det er helt greit at man skal vurdere om man bør organisere seg annerledes, Men utifra det jeg har lest i utredningsnotatet, så er jeg redd for at man skaper en topptung modell med mer byråkrati og ikke bedre tjenester, sier Røymo.

Hun mener at et ønske om privatisering i helse- og omsorgssektoren ligger bak.

– Jeg er redd for at det er en del av pakken, ja. Jeg mener at vi ikke har så mye penger at vi bør bygge et ekstra byråkrati, sier Røymo.

Nødvendig lederkraft

Kanestrøm er uenig.

- Flere kommuner går bort fra tonivåmodellen og over til hierarkisk modell. Dette gir ikke mer byråkrati, men helt nødvendig lederkraft, sier Kanestrøm, som ikke vil utelukke at tre nivå kan innføres i andre sektorer i kommunen. For helse og omsorg satser han imidlertid å fremme sak for byrådet i løpet av juni.

SKEPTISK: Gruppeleder Kristin Røymo i Ap. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen