Det fremkommer av tall stortingsrepresentant Irene Lange Nordahl (Sp) kjenner til dagen før offentliggjøringen av neste års statsbudsjett.

Les også: 403 millioner til bytt UiT-bygg

– Dette er en stor seier for kunnskapsbyen Tromsø, og et viktig gjennombrudd for utviklingen i nord, sier stortingsrepresentanten.

Totalt foreslås det to milliarder kroner brukt på Universitetet i Tromsø kommende år. iTromsø kjenner til noen av punktene:

190 millioner kroner til nytt teknologibygg på UiT, campus Breivika. Byggestart før nyttår 2012, ferdigstilt i løpet av 2014.

44,2 millioner kroner til inventar og utstyr på teknologibygget.

500.000 til vitenskapelig utstyr.

919.000 kroner til videreføring av satsingen på den nye grunnskolelærerutdanningen.

28,6 millioner kroner til Norgesuniversitetet, som administreres av UiT. Blant annet fire millioner kroner til satsingen på entreprenørskap i høyere utdanning.

184 nye studieplasser ved UiT i 2013.

Til nordnorsk ungdom

Lange Nordahl gir stor honnør til rektor Jarle Aarbakke og resten av universitetsmiljøet, for hardt og målrettet politisk pådriv.

– Det er takket være dette arbeidet at Tromsø har nådd fram i prioriteringene på budsjettet. Dette er utrolig viktig for å kvalifisere nordnorsk ungdom til den spennende fremtiden landsdelen har i vente.

Nordahl mener det i denne sammenhengen er særlig viktig å heve kompetansen blant lokal ungdom slik at de er rustet til å satse innen petroleums og mineralnæringen.

– Utover dette satses det selvsagt videre på de to andre hovednæringene i nord, sjømat og reiseliv. Men det kommer inn på andre deler av budsjettet, sier Nordahl.

Arktisk petrosenter

Det nye teknologibygget vil også være viktig i forbindelsen med dannelsen av Arktisk petroleumssenter i nord, som er vedtatt at skal gjøres i 2013.

– UiT vil være helt sentral i dannelsen av Arktisk petroleumssenter. Det er viktig å sørge for et tett nettverk innen kunnskapsmiljøene i nord. Da tenker jeg på både Harstad, Narvik, Alta og Bodø, sier Nordahl.

I tillegg til nyheten om det nye forskningsfartøyet, som ble kjent tidligere i høst, skal det brukes 16 millioner kroner på Barents Watch, som er en ny statlig informasjonstjeneste er under utvikling.

– Alt dette er kjempeviktig for styrket informasjon om norske hav og kystsystemer.

Stortingsrepresentanten bedyrer at nordnorsk ungdom er det som trengs i Nord-Norge fremover.

– Derfor jubler jeg i dag ekstra høyt over 190 millioner til et nytt teknologibygg i Tromsø.

Følg fremleggelsen av statsbudsjettet på itromso.no