Mandag gikk det et nytt ras på fylkesvei 293 i Holmbuktura – denne gangen uten at veien var stengt på forhånd.

Nå etterlyser Mari-Ann Benonisen og Walborg Fossan i Lakselvbukt Arbeiderlag handling. De mener situasjonen er uholdbar.

– Like sikkert som at snøen kommer, så blir også Holmbuktura en utrygg ferdselsåre. Denne utryggheten blir verre for hvert år, sier Walborg Fossan, som er rektor ved skolen i Lakselvbukt.

Følg vår lokalavis for Ramfjord og Ullsfjord på Facebook her!

- Vår største frykt

Mari-Ann Benonisen er avdelingsleder ved bo- og servicesenteret i bygda og må daglig forholde seg til den rasfarlige veistrekningen. Hun viser til at skredet som gikk natt til mandag kom helt uventet. Blir biler tatt ender man mest sannsynlig i sjøen rett nedenfor veien.

– Ja, når det kunne gå skred nå så illustrerer det hvor uforutsigbart det er. Veien var jo ikke stengt på grunn av rasfare engang. Det er vår største frykt i vår jobb. Vi liker utfordringer, men vi føler oss helt hjelpeløs når det gjelder Holmbuktura, sier Benonisen.

Må ha tunnel

Kravet om skredsikring er ikke nytt. Arbeiderlaget har nå tilskrevet fylkesråd for samferdsel, Ivar B. Prestbakmo og etterlyst tiltak som kan bedre situasjonen for beboerne i området og ikke minst de rundt 80 innbyggerne som blir isolert hver gang fylkesveien rasstenges.

– Det er kun ett alternativ som gjelder og det er tunnel gjennom hele området. Og det haster det med, sier Benonisen.

Adskilte prosjekt

Walborg Fossan peker på at midler til skredsikring av Holmbuktura ligger inne i fylkesveiplanen - men da som finansieringsbidrag til Ullsfjordforbindelsen. Det er uheldig, mener Fossan.

- Vi er ikke imot Ullsfjordforbindelsen, men vi er svært kritiske til at skredsikringsmidlene er overført til et veiprosjekt som knapt er på planleggingsstadiet. Sikring av Holmbuktura og Ullsfjordforbindelsen er to adskilte prosjekt, sier Fossan.

Hun viser til at det i 2013 var folkemøte om rassikring av strekningen. Både kommunepolitikere og fylkeskommunale politikere møtte opp.

- Siden har vi ikke hørt mye fra den kanten. Vi lurer jo på om politikerne har glemt hvor fortvilet og oppgitt innbyggerne her var på det møtet, sier Fossan.

PROBLEMOMRÅDET: Fylkesvei 293 forbi Holmbuktura er en av de mest rasutsatte veistrekningene i Troms. mandag var veien igjen stengt på grunn av ras.
RASFARLIG: Mari-Ann Benonisen (til venstre) og Walborg Fossan i Lakselvbukt Arbeiderlag vil ha rassikring av Holmbuktura.