I Lærdal ble i helga ett fredet og tre bevaringsverdige trehus offer for flammenes rov, av de totalt 23 byggene som brant ned.

– Det utenkelige, det som ingen trodde kunne skje, skjedde likevel. Det kan skje i alle byer med denne type bebyggelse og ved maksimalt uheldige omstendigheter som liten storm da brannen brøt ut, sier Sveinulf Hegstad, leder i Fortidsminneforeningen.

Gamle trehus borte for alltid

Under bybrannen i Tromsø 14.mai 1969 var det 24 trehus som gikk med i brannen. Hegstad mener imidlertid at det ikke bare er brann som truer trehusbebyggelsen.

– Før eller senere vil alt av gamle trehus i byen være borte. Da ser jeg veldig langt fram i tid, flere hundre år. De historiske trehusene vil enten være borte som følge av brann eller rivingskåte politikere. Den prosessen går bare én vei. Det rives 1800-tallsbygg hvert år i Tromsø sentrum. Det er nesten en lovmessighet i dette. Enten vi vil det eller ikke så blir det færre gamle trehus.

Uten at Hegstad kjenner til brannberedskapen i Lærdal i detalj, tror han Tromsø er bedre rustet til å takle slike utfordringer som storbrannen i helga. Tromsøs brannsjef, Nils Ove Sollid, uttalte i mandagens iTromsø at de nå skal gå igjennom brannberedskapen på nytt som følge av Lærdals-brannen.

– Tromsø er en stor by med bedre kapasitet til å håndtere en sånn stor brann. Bybrannen i 1969 oppsto i det tette konglomeratet av knusktørre brygger. I dag har vi ikke dette tette trehusmiljøet i samme grad, sier Sveinulf Hegstad.

Seint i gang

Det til tross, Tromsøs verneverdige trehusbebyggelse har ikke vært skånet for brann i gamle trehus. 31. januar 2003 ble byens eldste hus fra 1793 påført betydelige skader innvendig på grunn av brann. Utvendig var bygningen nesten uskadd.

– Det var bare flaks at ikke hele Skansen brant ned.

Hegstad etterlyser større politisk vilje til å sikre de gamle trehusene, og mener mye av sikringsarbeidet er kommet alt for seint i gang.

– Det er svært begrensa midler som er avsatt hvert år. Norges største bidrag til verdens kulturarv, stavkirkene, har ikke blitt godt nok brannsikret før i løpet av de siste årene. Norge som kulturnasjon har ikke så mye å skryte av når det gjelder midler vi bruker på å sikre kulturarven. Der er andre land, med dårligere økonomi, forholdsmessig bedre, sier Sveinulf Hegstad.

Sveinulf Hegstad, leder i Fortidsminneforeningen. Foto: RENATE PETTERSEN
BYBRANNEN: Butikken til Skotøy-Jensen i full fyr inder bybrannen i 1969. Foto: Ukjent Foto: ukjent