Krystallnatta har fått sitt navn fordi gatene var fulle av knuste glass dagen etter. Denne natta gikk nazistene til aksjon mot jødene, forretningene deres og synagoger.

I Tromsø ble 14 jøder drept i konsentrasjonsleirer under andre verdenskrig.

I år inviterte Norsk Folkehjelp solidaritetsungdom, FN-studentene, Rød Ungdom, Sosialistisk Ungdom og Changemaker til en markering med appeller og fakkeltog på Stortorget.

– Det er stort at det er de unge som inviterer oss til å minnes starten på et svært mørkt kapittel i menneskenes historie, sier ordfører Jarle Aarbakke (Ap).

Må aldri glemme

Aarbakke viser til flyktningkrisen som verden står overfor i dag.

– Vi minnes på at vi ikke må la dette skje igjen. For å sitere Arnulf Øverland: «En må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer en selv», sier han.

På torget var det samlet mange ungdommer. 16-åringene Christian Wilhelm Holmboe, Idunn Aspenes og Stina Karlsen er enige med ordføreren.

– Det er en fin måte å vise at man bryr seg, at vi aldri skal glemme dette og ta imot og hjelpe dem som trenger det, sier Karlsen.

– Vanskelig å forstå

Ungdommene hutrer, og vinden blåser flammene ut av faklene. Det hindrer dem ikke å vise sin støtte.

– Det som skjedde er tragisk. Det er viktig å vise respekt for dem som ble rammet, er Holmboe og Aspenes enige om.

Karlsen tror mange unge sliter med å sette seg inn i situasjonen til jødene under krigen.

– Det er jo umulig. Men jeg er her også for å vise støtte til menneskene på flukt som kommer hit nå. Jeg er veldig for at vi må hjelpe dem. Det er tragisk at så mange må lide, sier Karlsen.

Snublesteiner

Under mandagens markering holdt Jarle Aarbakke, Tromsø Ungdomsråd og Nanna Elisabeth Berntsen.

«Carolina & Louisa» spilte musikk for de oppmøtte før fakkeltoget gikk.

Toget gikk en minnemarkeringsvandring og stoppet på de nedlagte snublesteinene hvor Berntsen tente lys. Fakkeltoget stoppet på Roald Amundsens plass der ordføreren la ned krans.

ALDRI GLEMME: Ordfører Jarle Aarbakke (Ap) holdt appell under markeringen av Krystallnatta. Foto: Ronald Johansen
SAMLET: Flere titalls mennesker trosset vinden og møtte opp på minnemarkeringen på Stortorget mandag. Foto: Ronald Johansen