Den siste uken har det mildt sagt vært mye nordlys på himmelen over Tromsø. En av dem som smiler ekstra godt, når det grønne lyset kryper over himmelen, er nordlys-guide Kjetil Skogli.

– Det har vært helt fantastisk og turistene har fått flotte opplevelser. De prøver jo å holde forventningene nede, man vet jo aldri om det blir tom himmel. Men de siste dagene har det virkelig vært enorme reaksjoner fra dem på grunn av store utslag på himmelen, sier Skogli.

Se lesernes fantastiske nordlysbilder!

Største utbrudd

Nå kan guiden få enda mer å juble over, for ved Tromsø Geofysiske Observatorium, meldes det nå om en enorm flekk på sola som kan forårsake det største nordlysutbruddet på over 25 år.

– Det stemmer. Den er større enn jorda og kan sees om man bruker beskyttelsesbriller. Det er den største flekken man har sett på 24 år. Nå er den rettet mot jorda og om den får et utbrudd kan vi forvente det største nordlysutbruddet siden 1989. Et slikt utbrudd kalles en Coronal Mass Ejection, sier forsker, Magnar Gullikstad Johnsen som sier at et så stort utbrudd kan få konsekvenser for infrastrukturen i byen.

– I forrige uke slo et kraftig nordlys ut kompasset her på senteret. Om det blir utbrudd på sola nå kan det få konsekvenser som vi så i Quebec i Canada, sier Johnsen som referer til at en hel region mistet strømmen i fire timer etter et kjempekraftig utbrudd.

– Om det skjer i Norge får vi nok økt fokus på den problematikken. Og det trenger vi.

Ikke mer enn vanlig

Men at det har vært mer nordlys enn vanlig de siste ukene er han ikke enig i. Derimot har forholdene vært helt perfekte for å nyte fenomenet fra bakkeplan.

– På grunn av høyhastighetssolvind har det riktignok vært litt større nordlysaktivitet, men så har også forholdene vært helt ideelle. Det har ikke vært måneskinn, det har vært klarvær og veldig mørkt om kveldene. Den 20. oktober var det faktisk nordlys helt fra sola gikk ned til den kom opp igjen. Det har ikke vært ekstremt eller uvanlig mye nordlys i det siste, sier Johnsen.

Tilbake på guidet tur håper Kjetil Skogli på flere store utbrudd, men støtter seg også Johnsens råd om godt vær.

– Det er hovedfaktoren, ja. Da blir det også en bedre tur for turistene, sier Skogli. Av Kent-Einar Myreng

FORSKER: Magnar Gullikstad Johnsen ved Tromsø Geofysiske Observatorium.
NORDLYSGUIDE: Kjetil Skogli.Foto: Privat