De fire siste årene har Miljøpartiet De Grønne (MDG) hatt én representant i kommunestyret. Gode meningsmålinger gir imidlertid partiet enda flere representanter.

Dyrefritt sirkus

– Jeg er fornøyd om vi dobler, men jeg vil gjerne ha inn fire, for blant annet å få sving på kommunens el-bilsatsing, som det har vært mest prat om, sier Brynmor Evans.

Han sitter i dag i kommunestyret for partiet. På spørsmål om hva han kan vise til av politiske seire i tromsøpolitikken de fire siste årene, viser han blant annet til kampen for sirkus uten dyr.

– Dyrefritt sirkus er den saken vi har fått igjennom. Jeg mener også jeg har klart å synliggjøre De Grønnes politikk og har bidratt til å oppdra Høyre i miljøspørsmål, sier Evans.

Mens partiets eneste stortingsrepresentant, Rasmus Hansson, har vært opptatt av ikke å flagge hvilken blokk han støtter, har partiet lokalt valgt å samarbeide med opposisjonen. De samarbeidet med venstresiden om alternativt kommunebudsjett.

Økologi overordnet økonomi

– Vi er ikke et én saks-parti eller vil bli oppfattet som et parti bare for næringslivet. Vi har også en sosialpolitikk. Vi klarer ikke å definere oss inn i de trange høyre- eller venstreboksene, vi står for det tredje blokkalternativet, sier Evans.

Fredag presenterte De Grønne de fire toppkandidatene og partiprogrammet. Her forteller partiet hva de skal satse på innen blant annet transport, biologisk mangfold, klima, utdanning, helse og omsorg, bolig og næringsliv. «De Grønnes mål er et medmenneskelig samfunn i økologisk balanse. Økonomien skal underordnes økosystemenes prinsipper og fremme fred og rettferdighet både lokalt og globalt», heter det i programmet.

Vil samarbeide

Partiet satser på akademisk tyngde for å vinne stemmer under kommunevalget, med marinbiolog Barbara Vögele og professor Terje Traavik på topp.

– Folk ser seg pisse lei på at politikere snakke negativt om andre. Vi vil tenke nye politiske tanker og få andre med på det samme, i stedet for bare å kritisere. Får vi innflytelse blir det umulig å se bort fra det grønne skiftet vi er en eksponent for, sier Traavik.

– I stedet for å rakke ned på hverandre må vi finne ut hva som er viktig for Tromsø og samarbeide om det, til tross for at vi tilhører ulike partier, sier Vögele, som har vært vara til kommunestyret og byutviklingskomiteen i fire år.