– Vi fikk en meget hyggelig nyhet mandag og det er at Tromsø kommune får 11 millioner kroner fra revidert statsbudsjett på grunn av at vi har opplevd skattesvikt, avslører byrådsleder Øyvind Hilmarsen.

Gjør unntak

Byrådslederen forklarer at lavere aktivitet i den norske økonomien de siste to årene har ført til at skatteinntektene til kommunen har gått ned. Normalt sett blir imidlertid ikke dette kompensert fra regjeringshold.

– Når vi får høyere skatteinntekter enn forventet, får vi beholde disse pengene, så da er tanken at man også må klare seg når inntektene blir lavere enn man hadde trodd. I fjor ble vi derfor ikke kompensert for dette, til tross for sviktende skatteinntekt også da.

Ifølge Hilmarsen har imidlertid kommunen jobbet aktivt for å regjeringen til å forstå hvilke konsekvenser en slik inntektssvikt vil medføre.

– Dette har vært tatt opp med regjeringen fra alle hold da vi så de store utfordringene som ville komme på grunn av et nytt år med sviktende skatteinntekt, påpeker han.

Opprettholder tilbudet

Dermed har regjeringen nå bestemt seg for å gjøre et unntak for Tromsø kommune og flere andre kommuner i samme situasjon.

– Jeg er glad regjeringen ser de utfordringene vi har i kommunen og hva disse pengene vil bety for oss, og at de dermed gjør et unntak fra rammevilkårene, sier byråd for helse og omsorg, Kristoffer Kanestrøm.

De to kan forklare at disse 11 millionene som kommer inn på konto vil bety at kommunen kan opprettholde dagens tjenestetilbud.

– Hvis ikke hadde vi blitt nødt til å foreta kutt i alt fra skole-, til helse- og omsorgstilbudet, påpeker Hilmarsen.

– 11 millioner kroner er mye penger for oss som kommer godt med, skyter Kanestrøm inn.