Også i år la ordfører Jens Johan Hjort og Ishavsbyen friluftsråd avgårde på såkalt "ordførertur". Det er tredje året på rad at ordføreren og friluftsrådet arrangerer turen, og denne gangen gikk den til toppen av Rødtind på Kvaløya.

- Vi var flere i år enn tidligere år. Det var så mange som 70-80 stykker med, forteller Hjort, som er godt fornøyd med oppmøtet.

- Jeg må si jeg er litt rørt over at så mange kom - da tatt i betraktning det dårlige været i morges. Men det klarnet jo opp og ble helt fantastisk, legger han til

Les også: Kloppet og klart for "ordførertur"

Fremme folkehelsa

Målet med turen, er ifølge Hjort, å fremme folkehelsa.

- Vi i kommunen har en rekke prosjekter sammen med friluftsrådet som går på folkehelse. Dette er et av dem. Tanken er å få folk til å benytte seg av den fantastiske naturen rett utenfor stuedøren, sier han.

Ifølge ordføreren er situasjon i dag at kun tre av ti bruker en halvtime hver dag på fysisk aktivitet.

- Vi i Tromsø er imidlertid i den lykkelige situasjonen at vi ligger godt over gjennomsnittet og er ifølge en undersøkelse som kom for halvannet år siden at vi faktisk er sprekest. Likevel er det veldig viktig å få flere til å ta naturen i bruk, og det er hovedmisjonen ved "ordførerturen", forklarer han.

Les også: Inviterte til kloppe-dugnad

Unge og gamle

Med på turen var alt fra skoleklasser, barnehager og turfolk i alle aldre.

- Det var et veldig representativt utvalg av befolkningen, men felles for mange var nok at de allerede er glad i gå på tur, sier Hjort.

Han lot seg særlig imponere over barnehagebarna på fire-fem år som tok turen med en hånd på ryggen.

- Det er jo en utfordrende fjelltur. Det stiger kraftig hele veien, forklarer han.

Ifølge ordføreren startet barnehagene litt tidligere enn de andre.

- Vi møtte fireåringene først da vi var på tur opp. De hadde gått langt opp, men ikke helt til toppen. Femåringene traff vi på toppen, og der tok vi lagbilde. Det er kjempespreke unger, forteller Hjort.

Tok med vannet

Turen er tøff, men den var kanskje enda tøffere for Hjort enn de andre. Som en del av Kirkens Nødhjelp og NRKs TV-aksjon, som i år retter søkelyset mot verdens vannmangel, bar han nemlig med seg en vanndunk.

- Jeg har virkelig latt meg bevege av det jeg har lært om vannmangel rundt om i verden. Hver eneste dag 365 dager i året bruker kvinner og jenter 200 millioner timer på å hente vann. Jeg prøvde meg derfor på et stunt der jeg tok med meg omtrent den vannmengden som de bærer, men på en veldig mye kortere distanse, sier Hjort.

Han medgir at selv det var fysisk utfordrende.

- Jeg kan love deg at jeg kjenner det i armenene nå. De rekker nesten ned til kneerne, sier Hjort og ler.

Foto: Pål Einar Jakobsen
Foto: Pål Einar Jakobsen