- Jeg gikk hjem fra bussen da det plutselig kom en mann og sa at det sto tre elger i gata. Han hadde nesten sprunget på dem når han sprang til bussen, sier Frida Skjellbakken (19).

Det var på fredag rundt klokken 16 at Frida for første gang fikk se elg på nært hold. Det skjedde i nabolaget der hun selv bor på Gammelgård.

- Farmoren min har fortalt at hun sist så elg her for 22 år siden, sier Skjellbakken.

Å møte på tre elger midt i et boligfelt er kanskje ikke hverdagskost for mange, men Frida holdt hodet kaldt.

- Jeg tenkte at jeg ikke måtte skremme dem, slik at de kom til å angripe av frykt. Jeg måtte bare holde meg rolig og på trygg avstand, forteller Skjellbakken.

Hun antar at elgene var på leting etter mat.

- De gikk på veien og i hagene til folk, og de beveget seg nedover på Gammelgård, sier Skjellbakken.

- Ikke unormalt

Leder i Viltnemnda i Tromsø kommune, Arnold Hauan forteller at det slett ikke er unormalt at elgene går gjennom boligfelt.

- Boligfeltene er bygd slik at det er håpløst for dyrene å komme seg fram, sier Hauan.

Flere av boligfeltene både på fastlandet og på Kvaløya er bygget langt opp mot fjellene. Det mener Hauan skaper problemer med viltdyr i boligområder.

- Det finnes ingen områder for dyrene der de kan komme seg frem, og derfor går de gjennom boligfeltene. Dette er et problem som har oppstått i de seneste årene når boligfeltene er utbygd nært fjellene, sier Arnold Hauan.

Gammelgård er et godt eksempel på et boligfelt som er bygget langt opp mot fjellet. Hit kan dyr lett finne på å gå gjennom gatene på vei til beitene sine.

- Det kan være dyr som har kommet fra lengre nord, slik som Skittenelv-området. De trekker ofte over til Breivikeidet, sier Hauan.

På vei til vinterbeite

Breivikeidet er en typisk plass for dyr å trekke til når det er vinter.

- Dyr som er på vei mot Breivikeidet har ikke mange plasser å gå. Jeg kjenner godt til området det er snakk om, og vi har sett de siste årene at både Asko i Ramfjorden og boligfeltene rundt Tromsdalen gjør at dyrene er avstengt fra å gå der de skal gå, sier Hauan.

Det mener han er synd.

- Det er bare å beklage at det har blitt slik. Jeg har vært i Viltnemnda lenge, og tidligere fikk vi være med på høringsrunder når det gjaldt utbygginger. Siden flere år tilbake har vi ikke fått være med på det lengre, og det er dumt, sier Arnold Hauan.

Frida Skjellbakken (19). Foto: Privat