Henleggelsen kommer etter at politiet over måneder har innhentet en rekke opplysninger i saken – og avhørt både representanter fra Hurtigruten og den mistenkte mannen som skal ha funnet og tatt bilde av kakerlakkene om bord på MS ”Nordlys”.

- Saken er besluttet henlagt. Bevissituasjonen gjør at politiet ikke kan føre tilstrekkelige bevis i retten, hvor jo beviskravene er strenge, sier politiadvokat Thomas Rye-Holmboe.

Gjennomgikk skipet

Det var i begynnelsen av mars i år at iTromsø skrev om gjesten om bord på MS ”Nordlys” som angivelig fant to kakerlakker i ”Panoramasalongen”, kakerlakker som senere fastslått til å være en fullvoksen australsk eller amerikansk kakerlakk samt en nymfe.

Les også: Fant kakerlakker på hurtigruta

Hendelsen fant sted mens hurtigruteskipet lå til kai i Tromsø, og resulterte i at Hurtigruten kort tid etter leide inn et skadedyrfirma for å gjennomsøke hele skipet. De grundige undersøkelsene skal ikke ha påvist spor av flere insekter.

Les også: Hurtigrute-kakkerlakkene reiste neppe alene

- Ble plassert ut

Derimot førte Hurtigrutens undersøkelser av kakerlakkfunnet til at selskapet valgte å politianmelde saken. Ifølge selskapet var det nemlig god grunn til å tro at kakerlakkene med hensikt var blitt plassert på skipet av utenforstående. Samtidig ble det varslet mulig erstatningskrav mot den eller de ansvarlige.

Les også: Anmelder kakerlakkfunn

- Hendelsen har medført ekstraordinær innsats og kostnader, og har dessuten utløst en omfattende og negativ medieomtale som selvsagt er en belastning for en av Norges viktigste aktører innen reiseliv og passasjertrafikk, uttalte kommunikasjonsdirektør Anne Marit Bjørnflaten et par dager etter at saken ble kjent.

- Publikum forstår

Selskapet har ikke ønsket offentlig å utdype bakgrunnen for sin mistanke, og ønsker heller ikke å kommentere politiets ferske beslutning om å henlegge saken.

- Nei, det er jo politiets vurdering av denne saken. Men jeg tror publikum forstår at kakerlakkene ble bragt om bord med viten og vilje, sier kommunikasjonsrådgiver Stein Lillebo i Hurtigruten.

Les også: Mistenker at kakerlakker var hevn-aksjon

Han tviler på at selskapet nå vil bruke mer tid på saken, og tror derfor det heller ikke vil bli reist noe erstatningssak.

Usikkert

Ifølge politiadvokat Thomas Rye-Holmboe har politiet gjennom sin etterforskning ikke kunne konkludere med om kakerlakkene ble plassert ut på skipet med hensikt eller ei:

- Vi har ikke intervjuet kakerlakken…, lyder forklaringen fra politiadvokat Rye-Holmboe.