Tall fra Politidirektoratet viser at Troms politidistrikt har 872 saker som er eldre enn tre måneder. Målet per august var maksimum 600 forhold.

I går gikk fristen ut for Sæverud. Da måtte politimesteren forevise en konkret plan om hvordan han skal få bukt med restansene av uavklarte straffesaker.

Sæverud er ikke alene om å være på etterskudd. Faktisk har bare fire politidistrikt nådd de målene som er satt. Og en liten trøst er at Troms langt fra er blant verstingene.

Høyt ambisjonsnivå

Politimesteren mener tallene fra direktoratet må ses i sammenheng med ambisjonsnivået Troms har lagt seg på.

– Vårt er satt høyt – noe som gjør at vi henger etter på en annen måte enn andre distrikt.

– Videre har vi skrapt sammen midler i budsjettet som er fordelt på de ulike regionene. Ressursene skal være med på å få ned tallene – spesielt antall narkotikasaker. Denne planen er direktoratet opplyst om i dag, sier Sæverud.

God kontroll

Politimesteren mener å ha god kontroll på situasjonen.

– Selvsagt skulle vi vært lavere i antall uferdige saker, men forholdet er ikke ubekvemt. Det arbeidet som gjøres, er kvalitetsmessig godt.

– Så kan det sies at store restanser blir oppfattet som negativt ute blant publikum og at vi jobber bedre med en mindre saksmengde. Men dette er ting vi har fokus på og håper å få bukt med, sier Ole B. Sæverud.

Ingen alarmklokke

Førstestatsadvokat Lars Fause liker ikke utviklingen i Grønnegata.

– Restansene er for store, men så langt har ingen alarmklokker ringt.

Fause konstaterer at restansene har variert fra 750 til rundt 900 saker så langt i år.

– Samtidig ser jeg at saksbehandlingstiden går gale veien. Per august var den oppe i 122 dager – langt over målsettingen på tre måneder.

Inspeksjon

Lars Fause har varslet politimesteren om en inspeksjon som skal finne sted i neste måned.

– Da vil vi blant annet ha svar på hvorfor saker, hvor det er skrevet forelegg og tatt ut tiltale, ikke er ferdigstilte og videresendt domstolen.

Ifølge førstestatsadvokaten er det voldsforbrytelser og narkotikasaker som drar opp behandlingstiden. Her bruker politiet lokalt i sitt henholdsvis 135 og 105 dager på å oppklare forholdet.

Førstestatsadvokat Lars Fause har varslet en inspeksjon på politistasjonen. Foto: Ann Sissel Jenssen