Førstestatsadvokat Lars Fause forteller at tallenes tale ikke er til å ta feil av. Sammenlignet med fjoråret – hvor det ble anmeldt 80 overgrep – er det 107 forhold i år. Det er en økning på 30 prosent.

Mørketall

– Vi har registrert flere voldtekter – også mot personer i beruset og bevisstløs tilstand. Overgrep mot barn under 14 år viser også en negativ trend, mens vi har fire færre forhold i kategorien samleie med barn under 16 år.

– Og det er positivt at statistikken så langt ikke omhandler incest.

– Men jeg tror mørketallene er store når det gjelder seksualforbrytelser generelt. Det skyldes at det for mange er vanskelig å anmelde voldtekter og andre overgrep, mener Fause.

Høy prioritet

Her understreker førstestatsadvokaten at denne typen saker har høy prioritet hos påtalemakten.

– Oppklaringsprosenten er generelt høy og saksbehandlingstiden er lav.

– I tillegg er strafferammene skjerpet. Som eksempel kan nevnes at overgrep mot barn under 14 år gir fire års fengsel, presiserer Lars Fause.

Kontakt politiet

Når det gjelder voldtekter, har førstestatsadvokaten følgende råd til offeret:

– Oppsøk politiet umiddelbart. Altfor ofte opplever vi at saker ikke anmeldes før etter 2–3 uker – ja, i enkelte tilfeller ett år etter overgrepet.

– I slike forhold er det veldig vanskelig å etablere en beviskjede som skal tilfredsstille domstolens krav. Og uten den på plass, ingen straffesak.

Voldssaker

For øvrig registrerer førstestatsadvokaten at antall voldstilfeller går ned.

– Vi har en reduksjon i legemssaker og forhold som omhandler liv og legeme på 30–40 prosent.

– Når det gjelder familievold, peker pilen motsatt vei. Her konstaterer jeg også at påtalemakten – etter endt etterforskning – blir nødt til å redusere overgrepet fra skade til fornærmelse. Det kan tyde på at anmelder ”tar hardt i” når politiet får saken.

Vold mot barn

Ellers sier Lars Fause at det i politiets statistikk ikke finnes en egen kategori for vold mot barn.

– Det er noe jeg savner og som vil bli etterlyst, sier han.

Påtaleansvarlig ved Tromsø politistasjon, Einar Sparboe Lysnes, erkjenner at oversikten ikke er finmasket nok.

Nære relasjoner

– Likevel har vi forhold – vold i nære relasjoner – hvor barn blir involvert som vitner eller i verste fall utsatt for vold. Av 220 forhold, er barn berørt i 80 prosent av tilfellene. Det kommer fram via dommeravhør på Barnehuset.

– Dette er noe vi har et stort fokus på, sier Sparboe Lysnes.

Varierer veldig

For øvrig sier politijuristen at tallene i statistikken varierer fra år til år.

– Årets tall ligger på 2012-nivå – noe som bekrefter akkurat det. Samtidig ser vi at antall lovbrudd for andre typer kriminalitet – økonomi, narkotika og skadeverk – går ned.

Påtaleleder Einar Sparboe. Foto: Ronald Johansen