Det var i slutten av juli i fjor at Statsadvokatene i Troms og Finnmark tok ut tiltale mot tromsømannen Arild Karlsen (57), for det de mente var brudd på en rekke tilfeller av økonomisk utroskap og skattesvik.

Karlsen har i flere tiår drevet maritim virksomhet av ulik art, blant annet som fiskeskipper og reder i Tromsø. I en periode drev han gjennom sine selskaper flere større fiskefartøyer.

Omfattende dom

I Nord-Troms tingrett ble han 13. oktober dømt til fengsel i to år, samt til å betale en bot på 250.000 kroner. 57-åringen ble også fradømt retten til å inneha stilling som daglig leder, inneha styreverv eller ledende posisjoner i selskaper med begrenset ansvar, som for eksempel aksjeselskaper, for alltid.

Karlsen ble også fradømt retten til å bekle de stillinger og verv han i dag måtte innha.

I domsslutningen fremgår det også at vedkommende dømmes til inndragning av 115.000 kroner til fordel for staten, samt at selskapet Northern Light Products AS får inndratt 1.274.972 kroner til fordel for staten.

Karlsen har nå anket dommen. Anken gjelder beivsdømmelsen under skyldspørsmålet for samtlige tiltaleposter.

Overførte millionebeløp

Slik det fremgår av dommen, var det tatt ut tiltale mot Karlsen for brudd på en rekke paragrafer i straffeloven som statsadvokatene mente var begått over flere år, deriblant grov økonomisk utroskap.

Det dreide seg i hovedsak om overføring av flere store pengebeløp mellom de to selskapene Nordic Light Invest (tidligere Langsund Invest AS) og Kvaløyfjord AS, samt overføringer til Karlsen personlig, totalt seks overføringer i perioden 1. juli 2008 til 20. mai 2010.

Karlsen var praktisk talt i hele den perioden som tiltalen dekker aksjonær med 100 prosent eierandel i  disse selskapene. I tillegg var 57-åringen også styreleder og daglig leder.

Den største pengeoverføringen fant sted 1. juli 2008, da Karlsen i egenskap av styreleder i Nordic Light Invest AS overførte fire millioner kroner fra selskapet til Kvaløyfjord AS, hvorav drøye 1,7 millioner var tilbakeføring av mellomværende mellom selskapene. Det resterende beløpet, knappe 2,3 millioner, ble overført uten at selskapet fikk noen motytelse.

I dommen påpekes det at pengeoverføringen ikke var forretningsmessig begrunnet. Den var heller ikke et reelt lån, da det ikke var stilt sikkerhet, og det ikke var midler i selskapet til å yte et slikt lån. Selskapene var heller ikke i konsern og overføringen var dermed selskapet uvedkommende.

Lurte skattemyndighetene

I tillegg til de nevnte bruddene på straffelovens § 275 og 276, ble Karlsen også dømt for fem andre forhold:

1. Brudd på straffelovens § 283, da han i 2011 handlet slik at Kvaløyfjord AS ble begjært konkurs.

2. Brudd på straffelovens § 285. I egenskap av skyldner under konkursbehandling i sitt personlige konkursbo, fortiet han overfor bostyrer at han eide en båtplass ved Skattøra Marina. Dette førte til at bostyrer ikke fikk tatt båtplassen, som hadde en verdi på minst 115.000 kroner, i bobeslag. Dermed kunne ikke denne benyttes til dekning for fordringshaverne.

3. Brudd på straffelovens § 270, da han i forbindelse med Kvaløyfjord AS sitt konkursbo forledet bostyrer til å tro at et allerede forfalt krav fremsto med fremtidig forfall.

4. Brudd på ligningslovens § 12 for å ha gitt ligningsmyndighetene uriktige opplysninger, da han ved levering av sin personlige selvangivelse for inntektsårene 2006, 2007 og 2008 unnlot å opplyse om pengeoverføringer til seg selv i millionklassen som han skulle ha betalt skatt av.