En gigantisk vakuumsuger, likhunder og krimteknikere blir politiets fremste våpen i en gigantisk aksjon som trolig mangler sidestykke i norsk krimhistorie. Flere titalls millioner kan bli brukt i søket.

– Saken er nok unik i norsk sammenheng, sier regionlensmann Andreas Nilsen i Målselv, Bardu og Balsfjord.

Politiet tror Vålnes ble tatt av dage i forbindelse med sin egen 50-årsdagsfeiring natt til 27. november 2011 og at han ble gjemt under Vollan Gjestestue i Nordkjosbotn i Troms. Siden mars 2012 har saken vært etterforsket som en drapssak, og det har vært gjort en rekke resultatløse søk etter liket av Vålnes.

Mandag orienterte regionlensmannen pressen om det siste, avgjørende søket, som starter opp for alvor i desember.

SE TIDSLINJE: Dette er Vålnes-saken

Intenst arbeid

Da er deler av betonggulvet i gjestestuen skåret opp, knust og fjernet – for å få tilgang på massene som er under. All sand og stein i én til én og en halv meters dybde skal suges opp og visuelt gjennomgås for å finne liket eller deler av det.

Deretter samles massene i tanken på vakuumsugeren, før de fraktes bort og en ny oppsuging foretas. Arbeidet skal gjøres i to skift. Ifølge politiet kan det bli snakk om å endevende flere tusen kubikk med masser.

– Vi gir oss ikke før vi har avklart om Vålnes ligger der eller ikke, sier Nilsen.

Det har tidligere blitt gjort søk ved hjelp av en såkalt georadar i det samme området, uten at det ble gjort funn.

– Metoden var ikke pålitelig nok og hadde for mange feilkilder, fastslår Nilsen.

Siktede jobbet ved gjestestuen

Det er i massene under bygget politiet har informasjon om at de tre siktede i drapssaken har gjemt liket etter å ha tatt Vålnes av dage.

– Vi har mer enn én kilde på dette, utover det kan jeg ikke kommentere det, sier lensmann Nilsen.

VG har tidligere skrevet at den ene kilden er en kjent kriminell dømt for bedrageri og hallikvirksomhet. Forsvarerne sådde da tvil om vedkommendes troverdighet. Politiet viste til at det er flere kilder som peker i retning av at Vålnes er gjemt der.

To av de tre siktede personene, Vålnes’ tidligere samboer og hennes nye samboer, jobbet begge ved Vollan Gjestestue på tidspunktet 50-åringen forsvant. Det pågikk byggevirksomhet på tomten på samme tidspunkt, i forbindelse med oppføringen av et nybygg med resepsjon og overnattingsrom.

– Vi kan ikke slå fast med sikkerhet at liket befinner seg der, men graden av sannsynlighet er så stor at det må gjennomføres et søk, av hensyn til alle parter, sier Nilsen.

Kan bli bom til flere titalls millioner

Lensmannen sier det er flere muligheter for når liket kan ha blitt skjult på stedet.

– Det er et tidsvindu på mange uker. I jul- og nyttårshelgen var det ikke byggeaktivitet på stedet, og det samme gjaldt helgene og nettene, sier Nilsen.

Dersom det ikke gjøres funn, vil operasjonen kunne pågå i opptil 10 måneder, inkludert gjenoppbygging av gjestestuen.

– Vi er forberedt på at dette er et bomskudd, erkjenner Nilsen.

Det kan bli et kostbart bomskudd, men politiet har sagt at det ikke skal stå på pengene. Politidirektoratet har innvilget ekstra midler til søket, opplyser Nilsen.

– I første omgang er det satt av to millioner i år, men jeg tror summen totalt sett kan komme opp i flere titalls millioner kroner dersom søket trekker ut i tid, sier han.

Prioritert søk

Sannsynligheten for funn vil være størst den første tiden etter at søket er startet.

– Vi har gått gjennom byggedagbøker, deriblant bildedokumentasjon, fra entreprenøren som gjorde arbeidet, og etterforskningsmaterialet for å peke ut det området hvor et funn er mest sannsynlig. Det dreier seg om resepsjonsområdet, sier Nilsen.

Gjøres det ikke funn der, går søket videre til hotelldelen av bygget. Deretter står dreneringsgrøften rundt bygget før tur.

– Alt av bærende vegger skal stå, sier Nilsen.

Området vil bli sperret av og være under kontinuerlig kameraovervåkning, opplyser politiet.

Konsekvenser for virksomheten

Daglig leder Håvard Lydersen ved Vollan Gjestestue går en usikker fremtid i møte, selv om det meste av driften vil gå som vanlig mens søket pågår.

– Vi vet ikke hvordan gjestene vil reagere på å bo i den fløyen søket skal skje. Hvor mye støy det blir er også uvisst. Det vi merker allerede er en nedgang i kurs- og konferansebookinger, fordi vi ikke kan garantere lang tid i forveien at det er mulig å gjennomføre. I tillegg har vi i januar og februar ventelister på utenlandske vinterturismeaktører som ønsker overnatting. Hvordan søket utvikler seg har stor betydning for dette, sier Lydersen.

Gjestestuen fikk ikke gjennomslag verken i tingretten eller lagmannsretten for at det skulle være et vilkår for den såkalte ransakingen av stedet at hotellet får utbetalt erstatning fortløpende for å opprettholde likviditeten.

Hålogaland lagmannsrett har imidlertid i en fersk kjennelse påpekt at gjestestuen kan søke om erstatning etappevis når søket har kommet i gang, og oppfordrer politiet og Statens sivilrettsforvaltning til å bidra konstruktivt til en løsning på problemet.

For Vollan Gjestestue har det vært belastende å bli trukket inn i den storstilte drapsetterforskningen, hvor over 100 vitner har vært avhørt.

– Vi gleder oss til denne saken er ute av verden. Da blir det en stor fest her! slår Lydersen fast.

PS! Ingen av de siktede er per i dag ansatt ved gjestestuen. De har vært løslatt siden desember i fjor, men er fortsatt siktet for drap eller medvirkning til drap på Per Vålnes (50). Ingen av de siktede har motsatt seg riving av gjestestuen.