Omgitt av tre polititjenestemenn og sin forsvarer svarte barnefaren følgende på tingrettsdommer Sidsel Sund Olsens spørmål om hvordan han stiller seg til drapstiltalen:

- Jeg er ikke skyldig!

På spørsmål fra dommeren om hvordan han stiller seg til erstatningskrav fra etterlatte, svarte 43-åringen rolig:

- Det avviser jeg.

Slått i hjel med rørtang

Aktoratet vil føre fem vitner under straffesaken. I tillegg vil tre rettsoppnevnte sakkyndige innta vitneboksen.

På morgenkvisten julaften i fjor skal den tiltalte tromsømannen gjentatte ganger ha slått Asbjørn Marelius Hansen (66) i hodet med en rørtang. Hansen fikk flere knusninger i hodeskallen og ble påført store hjerneskader. Han døde umiddelbart av skadene.

Etter drapet har den drapstiltalte 43-åringen vært underlagt psykiatrisk behandling. I likhet med de rettspsykiatrisk sakkyndige mener også påtalemyndigheten at den tiltalte 43-åringen var psykotisk da han slo i hjel den 66 år gamle mannen.

Frykter gjentakelser

Tiltalte har i avhør tilstått drapet på Asbjørn Marelius Hansen, men han har nektet straffskyld fordi han mener han handlet i nødverge. Drapet skjedde hjemme hos tiltaltes kjæreste – den dreptes datter.

Etter norsk straffelov kan ikke personer som begår forbrytelser i psykotisk tilstand straffes. Når påtalemyndigheten nå velger å gå i retten med påstand om dom på tvunget psykisk helsevern, er det fordi man anser faren for at tiltalte vil begå nye, alvorlige forbrytelse som nærliggende.

Tvunget psykisk helsevern

Det er satt av tre dager til rettssaken i Nord-Troms tingrett. Det er ventet at hovedtemaet for tingretten vil bli spørsmålet om overføring til tvunget psykisk helsevern, men også opptakten til drapet julaften morgen og selve hendelsesforløpet vil bli sentrale tema.

I RETTEN: Den drapstiltalte 43-åringen sammen med forsvarer Ken Olav Warth. Foto: TOM BENJAMINSEN
Den 43 år gamle tromsømannen har erkjent å ha drept Asbjørn Marelius Hansen, men ikke straffskyld. Foto: Aleksander Tokle