Torsdag i forrige uke ble det kjent at Tromsøpolitiets U18-gruppe gikk til aksjon mot forskjellige ungdommer som røyker hasj over hele byen.

12 ungdommer i alderen 15 til 19 år ble innbrakt til avhør etter å ha blitt hentet på forskjellige skoler og i deres hjem. Etter at iTromsø omtalte saken har det kommet flere reaksjoner på hvordan politiet gikk fram for å innhente ungdommene.

– Ingen stigmatisering

Overbetjent og leder for U18-gruppa i Tromsø, Anita Hermandsen, forklarer at de ikke har et ønske om å stigmatisere ungdommene.

– Vi hadde avtalt med de aktuelle skolene hva som skulle skje, og vi møtte opp sivilt kledd. Vi fikk tildelt et møterom, og en av skolens ansatte hentet ungdommene inn til oss. Politiet var ikke synlig for resten av skolen, sier Hermandsen.

Men det er en forebyggende tanke bak å kontakte ungdommene på den måten.

– Vi ønsker å vise at vi opererer på alle arenaer, og vi ønsker et rusfritt skolemiljø og håper enkelte velger å avstå fra å ruse seg når de vet at dem kan bli plukket inn fra skolen, forteller Hermandsen.

Hun forklarer at å hente inn 12 personer er mye, men fremdeles lite i forhold til miljøet.

– Poenget er å komme i posisjon til ungdom som ruser seg slik at det blir mulig å sette inn hjelpe- og oppfølgingstiltak, sier hun.

Personlige problemer

Hermandsen forteller at det ofte er personlige problemer som fører til at unge ruser seg.

– Jeg tror ikke at ungdom i utgangspunktet ønsker å ruse seg, men at flere velger rusen for å døyve annen smerte. Det kan for eksempel være vanskelige forhold i hjemmet, på skolen, eller i forhold til venner, forteller Hermandsen.

U18-gruppa ønsker å jobbe forebyggende, og Hermandsen mener det er viktigst å komme på banen og forebygge allerede på barneskolen.

– Barn og ungdom viser ulike tegn på mistilpass før de kommer dit at dem ruser seg. Det er derfor viktig at de unge blir sett og får oppfølging tidlig, sier hun.

Ruskontrakt

Det er ikke unormalt at ungdom som er innblandet i rusmiljøet er 15 år gamle, ifølge Hermandsen. Politiet har også tips om at barn helt ned i 12-årsalderen ruser seg.

– Innsatsen vi gjør gjennomføres på en skånsom måte, sier Anita Hermandsen.

Blir en ungdom tatt for bruk av narkotika for første gang, får de et tilbud om å inngå en såkalt ruskontrakt. Da forplikter de seg å gå til jevnlig rustesting og får samtaleoppfølging av helsepersonell.

– Er man rusfri i ett år, blir man også ett år eldre både fysisk og psykisk. Denne kontrakten kan også gjøre det lettere for ungdommen å si nei til narkotika på fester og lignende, sier Hermandsen.