I forrige uke ble 12 ungdommer i alderen 15 til 19 år innbrakt til avhør etter at politiet gikk til storaksjon mot forskjellige hasjrøyker-miljøer over hele byen.

Ungdommene ble hentet både på skolen og fra sine hjem.

Dét reagerer fylkesleder i Elevorganisasjonen, Dana Meknas, på.

- Vi er fullstendig imot at man skal ta seg av slike saker på skolen. Det fører til stigmatisering og skaper enda større utfordringer for noen som kanskje i utgangspunktet allerede har det vanskelig, sier Meknas i en pressemelding.

- Involverer flere

Hun understreker at Elevorganisasjonen ikke forsvarer bruk av rusmidler, men at det å bli hentet ut av skolen fører til spørsmål og utestening fra medelevenes side.

Hun mener det er lett å bli stemplet som kriminell, og at dette videre kan påvirke elevenes liv.

- Informasjon er riktig verktøy. Ved å starte tidlig og ha god informasjon om temaet gjør man ungdom oppmerksom på eventuelle konsekvenser, sier Meknas, som håper politiet ved fremtidige aksjoner vil gå annerledes fram.

- Problemet med å ta dette i et så offentlig rom som skolen er at man involverer flere enn det som er nødvendig. Dette er ikke noe alle rundt eleven trenger å vite. Vi snakker tross alt om unge mennesker her som er på starten av livet, sier hun.

- Stigmatiserer ikke

Det har ikke lyktes iTromsø å komme i kontakt med Anita Hermandsen i politiets U18-gruppe, torsdag.

Hun har derimot tidligere svart på kritikk mot politiet og måten de gikk fram for å innhente ungdommene.

Da forklarte hun blant annet at politiet på ingen måte ønsker å stigmatisere ungdommene.

– Vi hadde avtalt med de aktuelle skolene hva som skulle skje, og vi møtte opp sivilt kledd. Vi fikk tildelt et møterom, og en av skolens ansatte hentet ungdommene inn til oss. Politiet var ikke synlig for resten av skolen, sa Hermandsen, og understreket at det allikevel er en forebyggende tanke bak å kontakte ungdommene på denne måten.

- Vi ønsker å vise at vi opererer på alle arenaer, og vi ønsker et rusfritt skolemiljø og håper enkelte velger å avstå fra å ruse seg når de vet at dem kan bli plukket inn fra skolen, sa hun.

Dana Meknas, fylkesleder i Elevorganisasjonen i Troms