Nord-Troms tingrett mener volden har karakter av mishandling.

I den enstemmige dommen vises det til at den 26 år gamle kvinnen ble slått mens barna lå og sov i den samme ferieleiligheten, og at hun derfor fremsto som ekstra sårbar. Retten peker videre på at volden førte til at kvinnen fikk ødelagt trommehinnen, at voldsbruken pågikk over tid i et fremmed land og at den tiltalte UNN-legen knuste telefonen hennes for så å nekte henne legehjelp.

Les også: Aktor ba om halvt års fengsel

– Retten anser det også som straffeskjerpende at det dreier seg om vold i nære relasjoner. Når slikt oppdages bør det reageres strengt, slik at det klart signaliseres at samfunnet ikke aksepterer denne typen opptreden, heter det i den ferske dommen som er ført i pennen av tingrettsdommer Inger Bonnie Gjerde.

Fikk strafferabatt

Den tiltalte tromsømannen erkjente i retten å ha slått kjæresten sin fire-fem ganger hardt i hodet med flat hånd og to ganger hardt i låret med knyttet neve under deres felles ferietur til Tyrkia i juni i fjor. Han innrømmet også å ha skjøvet henne over ende ved å sette foten i kvinnens hode eller skulder.

Les også: -Jeg ble mishandlet av UNN-lege

I tillegg til skaden på trommehinnen ble kvinnen påført en rekke hevelser og blåmerker både i ansiktet og andre steder på kroppen. 26-åringen ble sykemeldt i seks uker som følge av voldsepisoden.

Retten mener tiltaltes innrømmelser må gi ham en strafferabatt på to-tre måneder. Det påpekes at voldsbruken i utgangspunktet ellers ville medført en fengselsstraff på åtte-ni måneder.

Dommen på et halvt års ubetinget fengsel er i tråd med aktors straffepåstand i saken.

– Vil preges i lang tid

På vegne av den fornærmede tromsøkvinnen ble det også lagt ned påstand om oppreisning og erstatning. Nord-Troms tingrett har kommet til at oppreisningen passende kan settes til 50.000 kroner.

– Retten legger til grunn at fornærmede ble tilført store smerter i forbindelse med selve handlingen, og at omstendighetene rundt handlingen også påførte henne betydelige belastninger av psykisk art ut over den fysiske smerte. Retten legger også til grunn at de psykiske ettervirkningene vil prege henne i lang tid fremover, heter det i dommen.

Kvinnens krav om erstatning på 186.000 kroner for fremtidig økonomisk tap som følge av avbrutte studier ble derimot avvist av retten. I dommen påpekes det at kravets størrelse var for usikkert til at det kunne fastsettes, men at denne avgjørelsen ikke er til hinder for at det reises en egen sak om erstatningskravet.

ENSTEMMIG DOM: Nord-Troms tingrett har enstemmig dømt den 42 år gamle UNN-legen til seks måneders fengsel for vold og mishandling av sin daværende kjæreste. Fra venstre: Meddommer Karin Kaasbøll, tingrettsdommer Inger Bonnie Gjerde og meddommer Halvard Eide. Foto: Tom Benjaminsen