Det er nemlig en kategori på Troms politidistrikts statistikker som skiller seg ut når det kommer til oppklaringsprosent i sakene. Bare 15 prosent av forbrytelsene innen vinningskriminalitet blir oppklart viser tallene.

– Når det kommer til saker som omhandler vinningskriminalitet, er det en god del henlagte saker. Man har mange anmeldelser på for eksempel innbrudd eller tyveri, og så har man ingen spor eller mistenkte. Derfor er oppklaringsprosenten lav, og det er den i hele Norge, sier Hans Martin Moen, politioverbetjent i Troms politidistrikt.

Av totalt 1.008 saker innenfor kategorien vinningskriminalitet, er 725 uoppklarte i Troms politidistrikt.

Les også: Stjal skiltene.

Flere henleggelser

En av fjorårets saker i denne kategorien, er saken om Sylvester Willumsens sykkel, som ble stjålet i fjor sommer. Sykkelen hadde en verdi av 10.000 kroner og ble stjålet rett fra gårdsplassen hans. Igjen lå det bare en avklipt sykkellås.

– Det var flere andre som ble frastjålet syklene sine samme helg, og alle var dyre sykler av ordentlige kvalitetsmerker. Jeg tipper det var en bande som bare kjørte gjennom byen og plukket med seg det de så av verdi, sier Willumsen ett år etter tyveriet.

De gikk ikke mange ukene før Willumsen mottok et brev fra politiet om at saken ble henlagt, noe de andre som hadde mistet syklene sine samme helgen også skal ha fått.

– Jeg fikk litt igjen på forsikringen, men det var likevel surt at de ikke ble tatt. Litt senere gikk jeg til innkjøp av en ny sykkel, og den har jeg ennå, sier Willumsen.

Selv om Willumsen måtte lære på den harde måten, har nå tatt lærdom av hendelsen.

– Jeg har investert i to sykkellåser til en verdi av 2.000 kroner og oppbevarer sykkelen stort sett i stuen min når jeg ikke bruker den, forteller han, og råder andre til å gjøre det samme.

Les også: Tyveri i sentrum i natt.

Lavere enn i fjor

En av kategoriene med høyere oppklaringsprosent er narkotikaforbrytelsene. Her blir nesten 90 prosent av alle sakene løst.

– Det ligger til naturen i saksfeltet at de tallene alltid er høy. Tar man noen i besittelse av stoff eller får det dokumentert via prøver, så er saken oppklart, forklarer Moen.

Sammenlignet med i fjor har både forbrytelser og forseelser gått ned, henholdsvis med 13.2 og 18.2 prosent. Det begrunner politioverbetjenten med at det totalt er færre antall saker enn på samme tidspunkt det foregående året.

– Det er flere faktorer som spiller inn og tallene varierer fra år til år, så en konkret årsak til det er rett og slett vanskelig å komme med på såpass generelt grunnlag, sier Moen.

Les mer: Fikk bruddskader etter fall.