Jarle Aarbakke og Kristin Røymo ble på en pressekonferanse klokken 11.00 i dag presentert som Tromsø Aps nye frontfigurer inn mot kommunevalget i 2015.

Les også: Vil utfordre Hjort med Aarbakke.

Ny i politikken

Aarbakke er partiets ordførerkandidat. 71-åringen har 12 års fartstid som profilert rektor ved Universitetet i Tromsø men er helt ny i politikken.

- Jeg har aldri jobbet med politikk, nei. Jeg har mye å lære, men den utfordringen skal jeg ta. Jeg er gitt en utrolig tillit. Nå vil jeg gi noe tilbake til Tromsø, sier Jarle Aarbakke.

Aarbakke har ikke vært Ap-medlem lenge. Han fikk partiboka på plass foran Ap-landsmøtet i juni.

- Da var jeg helt fersk Ap-representant, ja. Jeg har stemt ved alle valg siden jeg ble 18 og det har stort sett vært Ap som har fått stemmen min. Men jeg har også stemt Venstre og andre partier, sier Aarbakke uten å gå inn på hva "andre partier" innebærer.

Om Aarbakke er ny for partipolitikken, så er ikke det tilfellet med Kristin Røymo (41). Røymo, som blir partiets byrådslederkandidat, har sittet i en årrekke i kommunestyret i Tromsø og er i inneværende periode gruppeleder for Tromsø Ap i kommunestyret.

- Det er stort å få forespørsel om å stille som byrådsleder, og å få en sjanse til å lede Tromsø kommune etter neste valg - et valg som vi skal vinne, sier Røymo.

Vei, skole og hus

De tre hovedpunktene for Ap blir skole, samferdsel og boligpolitikk. Blant annet vil Kristin Røymo ha fart på byggingen av E8 gjennom Ramfjord. Og boligbyggingen i Tromsø må ta seg kraftig opp fremover, mener byrådslederkandidaten.

- Vi trenger å bygge 600-700 boliger hvert år de neste 15 årene. Og det er de unge, de gamle og de som sliter mest med rus og psykiatri som trenger boliger mest nå. Tromsø kommune må også ta ansvaret for et leiemarked og søke samarbeid med private, sier Røymo, som også vil ha en sunn og sterk kommuneøkonomi.

Les også: Ap mest fram på augustmåling.

Har troa

Torbjørn Bongo, leder i nominasjonskomiteen, understreker at dette er det første utkastet til endelig liste.

- Men så store endringer, spesielt i toppen, tror jeg ikke på. Vi har tro på at vi har fått de rette kandidatene. De oppfyller kriteriene våre, men vi skal ikke forskuttere noe. Vi skal lytte til de innspillene vi får i den videre prosessen, sier Bongo.

De borgerlige, med byrådsleder Øyvind Hilmarsen og ordfører Jens Johan Hjort i spissen, tok i 2011 over makten i Tromsø etter 12 år med Ap-styre. Nå skal Aarbakke og Røymo representere alternativet til duoen fra Høyre.

På tredjeplass på lista står Brage Sollund (24), etterfulgt av Elisabeth Steen (38) på fjerde, Jarle Heitmann (42) på femte og Marta Hofsøy (22) på sjette.

- Det blir et trøkk fra oss som man ikke har sett i nordnorsk politikk noensinne, lover Røymo.

TREDJE: Brage Larsen Sollund Foto: Ronald Johansen
FJERDE: Elisabeth Steen Foto: Lars Åke Andersen
FEMTE: Jarle Heitmann Foto: Ronald Johansen
SJETTE: Marta Hofsøy Foto: Marianne Lein Moe