Opposisjonspartiene i kommunen har i forbindelse med budsjettbehandlingen satt barnehageregnestykket under lupen. Kommunestyrerepresentant for Rødt, Jens Ingvald Olsen, mener finnes mye å sette fingeren på.

– Vi har fått en overkapasitet på antall barnehageplasser, som byrådet ikke har sett komme. Vi hadde i 2013-2014 100 plasser for mye i forhold til rettighetsbarn - likevel inngår de en ny avtale om å bygge ut enda flere private barnehageplasser, sier Olsen.

Han mener resultatet blir at kommunale barnehager forsvinner, på bekostning av store, private aktører.

– For 2015 foreslår byrådet å redusere overkapasiteten ved å avvikle ytterligere 60-70 kommunale barnehageplasser, i tillegg til de tidligere 30 nedlagte. Det betyr at 15 kommunalt ansatte blir overflødige, påpeker Olsen.

Absurd finansiering

Han peker videre på at den offentlige finansieringsmodellen i barnehagesektoren slår uheldig ut for Tromsø.

– For det første er det jo ganske spesielt at man som foreldre må planlegge å få barn før 1. september, hvis man skal ha rett på barnehageplass det påfølgende året. Det stiller krav til at folk skal planlegge barnefødsler på et helt urimelig vis, påpeker Olsen.

Les også: - For dårlig dokumentasjon

Dessverre for kommunen viser også all erfaring at folk i Tromsø lager barn når det passer dem - og ikke budsjettene.

– Tromsø har vært flink til å bygge ut barnehager, slik at også de barna som ikke har rett på plass, vil få det. Det er i utgangspunktet bra, men det er kommunen som sitter igjen med regningen. Rammestilskuddene dekker ikke plassen til disse barna, sier Olsen.

Tommelen ned

I budsjettforslaget foreslo opposisjonspartiene at regjeringa må sørge for at staten gir driftstilskudd for alle barna som gis barnehageplass, uavhengig av om barnet er født før eller etter 1. september. Dette vendte byrådspartiene tommelen ned for.

– I fjor kostet denne ordningen kommunen 40 millioner kroner - nok til å dekke inn hele underskuddet i helse- og sosialsektoren! Det er for meg ubegripelig hvorfor de sier nei til dette. Det legges opp til at private barnehager kan drive for full maskin, mens kommunale barnehager legges ned og folk sies opp. Det er en horribel ordning, tordner Olsen.