– Jeg skjemmes over å være medlem av et parti som handler på denne måten, som undergraver sine egne retningslinjer. Det er slett og slett flaut, sier Ann-Sissel Enoksen.

Fredag kveld var Tromsø Senterparti samlet til nominasjonsmøte for å vedta nominasjonsliste til kommunevalget i 2015. På det endelige listeforslaget som var utarbeidet av nominasjonskomiteen, tronet Enoksen på topp.

Under fredagens møte stemte imidlertid et flertall mot å behandle komiteens forslag til valgliste. Med 35 mot 28 stemmer ble det i stedet vedtatt at nominasjonsmøtet skulle ta utgangspunkt i en alternativ liste som ble fremmet på møtet av Marlene Bråthen og Sandra Borch, der de to hadde satt seg selv på de to øverste plassene - og der Enoksens navn ikke var tatt med i det hele tatt.

Bakholdsangrep

Enoksen legger ikke skjul på at hun opplevde situasjonen som uredelig spill.

– Dette var et mistillitsforslag som var gjort med tanke på å få meg vekk fra lokalpolitikken. Det jeg synes er svært beklagelig er at de ikke har klart å holde seg til retningslinjene. Medlemmene i Senterpartiet har blitt oppfordret til å komme med forslag om eventuelle endringer til nominasjonsliste som nominasjonskomiteen utarbeidet. Verken Bråthen eller Borch hadde noen forslag om endringer underveis. På styremøtet i partiet tre dager før nominasjonsmøtet, der de begge deltok, informerte de heller ikke om at de jobbet med et alternativt listeforslag. I stedet valgte de å gå bak ryggen på meg, noe jeg opplever som veldig merkelig, påpeker hun.

Les også: Disse troner Senterpartiets nominasjonsliste

Enoksen forklarer at da det alternative listeforslaget ble lansert, ble det ikke omdelt i møtet.

– Det ble kun vist en kort stund på en powerpoint-presentasjon, og da viste det seg at det var satt opp medlemmer på lista som ikke var forespurt, og som dermed ville ha seg strøket fra lista, forklarer Enoksen.

– Aldri opplevd lignende

Partimedlem Nils Aarsæther, som fungerte som ordstyrer på nominasjonsmøtet, er like rystet som Enoksen.

– Jeg har aldri opplevd lignende i mine 20 år i partiet. Vi ble overrumplet med en overraskelsestaktikk, som mest av alt føltes som et kupp. Man kan stille spørsmål ved hva som er vitsen med å delta i lokalpolitikken dersom det er slik det skal være, mener Aarsæther.

Han forklarer at da flertallet i salen hadde stemt mot å behandle nominasjonskomiteens forslag, ble det foreslått å utsette møtet til over nyttår, for på den måten å sikre at nominasjonen ble gjennomført i tråd med partiets retningslinjer. Dette forslaget ble imidlertid også avvist av flertallet på møtet.

Da hadde Aarsæther fått nok av at flertallet ikke viste respekt for partiets retningslinjer.

– Jeg fratrådte dermed som møteleder og forlot møtet.

Han er ikke i tvil om at hendelsen er uheldig for Tromsø Senterparti.

– Dette har fullstendig splittet partiet, mener Aarsæther.

For Enoksens del har fredagens møtekupp ført til at hun er usikker på sin egen politiske fremtid.

– Jeg har ikke tatt stilling til hva jeg skal gjøre. Jeg holder på med en master for tiden, så kanskje tar jeg en pause fra politikken nå, forklarer hun.

Uenige i kritikken

Marlene Bråthen og Sandra Borch er klar på at deres alternative liste utelukkende ble lagt fram for å styrke partiet.

– Vi har ikke blitt hørt tidligere når vi har kommet med forslag. Det er noe som har pågått i mange år. Når vi så først ble kjent med nominasjonslisten på styremøtet tre dager før nominasjonsmøtet, og da ikke syntes lista var sterk nok, bestemte vi oss for å utarbeide en alternativ liste, forklarer Marlene Bråthen.

Ann-Sissel Enoksen og Nils Aarsæther mener retningslinjene ble brutt i forbindelse med nominasjonsmøtet. Det avviser Bråthen.

– Det stemmer ikke. Jeg snakket med generalsekretæren sentralt i partiet, og han er klar på at nominasjonslista bør gjøres kjent før møtet, men ikke at dette skal skje, påpeker Bråthen.

Hun er heller ikke enig med de to i at dette var et bakholdsangrep.

– Nei, dette var ikke noe bakholdsangrep, men det har vært mye uro i Tromsø Senterparti over lang tid, der partiet har vært splittet. Nå har vi muligheten til å bygge partiet opp på nytt. Vi må tenke på hva som er best for Senterpartiet og velgerne, mener Bråthen.

– Enoksen mener dette ble gjort for å fjerne henne fra lokalpolitikken. Hva tenker du om det?

– Det har jeg ingen kommentar til, sier Bråthen.

Heller ikke Sandra Borch er veldig snakkesalig angående dette.

– Nei, jeg har ingen kommentar utover at vi ønsket et sterkere Senterparti, sier hun.

OVERRUMPLET: Nils Aarsæther valgte å trekke seg som ordstyrer og forlate møtet. Foto: UiT Foto: UIT