Høyres Alvhild Yttergård (75) er foreløpig den eneste kvinnen som har sittet i ordførerstolen i Tromsø. Hun er klar på at kaoset som Hjorts mye omtalte "kuppforsøk" i helgen har medført, bare kan føre til én ting.

– Det er mange gode kandidater til å ta over og nå mener jeg det er på tide at vi får en kvinne igjen. Jeg er den eneste kvinnen som har vært ordfører og det begynner å bli noen år siden, sier Yttergård.

«I kalosjan»

Hun regjerte i perioden 1995–1999 inntil Ap og Herman Kristoffersen tok over. Nå mener hun at partiet igjen må se til den kvinnelige delen av kandidatmassen når Hjort har meldt seg ut.

– Ja, det mener jeg. Hjort har vært en fantastisk ordfører og en god ambassadør for Tromsø. Men jeg er sikker på at hvis vi «hiv oss i kalosjan», som gamle Erling Nordvik sa det, så kan vi finne gode kandidater til å etterfølge Hjort, sier Yttergård.

Hun innrømmer at hun ikke har tenkt mye på konkrete navn. Tidligere fylkesmann Svein Ludvigsen har imidlertid vært lansert som en mulig kandidat til å ta over som ordfører. Selv om Yttergård ønsker en kvinne, så har hun sans for sin gamle elev fra Kattfjord framhaldsskole.

- Hehe. Ja, jeg går god for min gamle elev. Bare han selv vil det, sier Yttergård.

Hun ferierer for tiden i Lyon og er ærlig på at Hjorts avgang slo ned som en bombe for henne lørdag kveld.

– Jeg ble storligen overrasket og tenkte «Hva er det som skjer?». Jeg ble faktisk søkkfortvilt og syns det er kjempeuheldig at det skjedde. Jeg tror Hjort på at han var bekymret for de ferske meningsmålingene og at han ville det beste for partiet. Men han burde tenkt seg nøyere om og i det minste forankret dette bedre i partiet. Når ikke partiet var med så ble det katastrofe, sier Yttergård.

Hilmarsen: - Skuffet over Hjorts forslag

Regler å følge

– Ville du gjort det samme hvis du var ordfører?

– Nei. Jeg har vært i gamet lenge og vet at det er regler å følge. Det hadde vært ryddig nok hvis han hadde brukt litt mer tid på dette, men nå virker det bare som man fikk kalde føtter.

Den gamle ordføreren ser ikke nødvendigvis mørkt på valgkampen selv om stemmemagneten Hjort snart er historie.

– Man skal jo være entusiastisk og positiv inn i valgkampen, men akkurat nå så har vi ikke de samme forutsetningene til å gjøre det godt. Det er viktig med et samlet Høyre – ikke et splittet Høyre nå foran valget. Når det er sagt, så tror jeg altså det kan ordne seg hvis man klarer å rydde opp og få en samhørighet på plass, sier Yttergård.

GIR SEG: Jens Johan Hjort Foto: Rune Stoltz Bertinussen