Troms Høyres årsmøte foregår denne helgen. Lørdag ble fylkesrådsleder Line Fusdahl valgt som ny 1. nestleder i Troms Høyre, og Christine Bertheussen Killie overtar som 2. nestleder.

Bertheussen Killie ble valg ved akklamasjon, og overtar vervet etter Kent Gudmundsen, som ikke tok gjenvalg. Målselv-ordfører Helene Rognli tok heller ikke gjenvalg, og Fusdahl overtar hennes verv.

Spenning rundt valget

Det har vært spenning rundt valget om Troms Høyres nye nestleder. Fredag fortalte fylkesleder i Troms Høyre, Geir Inge Sivertsen at stemningen ikke var helt som normalt.

– I hvert fall delegasjonen fra Tromsø er vel påvirket av den siste ukes uro rundt nominasjonen til kommunevalget, sa han til iTromsø.

Før årsmøtet foreslo partiets valgkomité den nylig avgåtte finansbyråden i Tromsø, Anne Berit Figenschau som første nestleder i partiet. Sivertsen fortalte til iTromsø fredag at de ikke hadde hørt noe annet enn at valgkomiteens forslag sto fast.

57 mot 29

Dog ble det ikke slik.

I forkant av avstemmingen var det en omfattende debatt der blant andre fiskeriminster Elisabeth Aspaker rettet sterk kritikk mot det hun mente var brudd på Høyres interne etiske regler da Jens Johan Hjort og Anne Berit Figenschau prøvde å vinne plassene øverst på Tromsø Høyres valgliste.

- Jeg hadde håpet på å slippe å si dette, men reglene ble tilsidesatt forrige helg, sa hun.

Anne Berit Figenschau sier til iTromsø at hun ikke er enig i fiskeriministerens beskrivelse.

På plass med lederdebatt

- Det er nettopp på årsmøter og nominasjonsmøter vi skal ta de tøffe og gode diskusjonene om lederverv og politikk, så jeg tilbakeviser at vi på noen måte har brutt interne regler, sier hun.

Figenschau vil ikke si noe om sin fremtid i partiet etter at hun er blitt vraket i to korsveier, men understreker at hun fortsatt er partimedlen.

- Er det sannsynlig at du kommer tilbake i den politiske manesjen etter det som er skjedd?

- Det er for tidlig å si noe om, nå har jeg fokus på å skaffe meg en jobb - det er det jeg tenker på nå, sier hun.

Fusdahl vant kampvoteringen mot Figenschau under årsmøtet, der stemmetallene var 57 mot 29.  Dette opplyser Troms Høyre i en pressemelding.

- Jeg er stolt over å ha fått tilliten fra Troms Høyre som nestleder. Det blir en spennende valgkamp til høsten som jeg gleder meg til. Troms Høyre skal fortsatt være med å styre det politiske Troms, sier Fusdahl i pressemeldingen.

TAPTE: Anne Berit Figenschau fikk ikke nok stemmer til å vinne plassen som første nestleder. Foto: Christer Pedersen