Bakgrunnen for brevet -  som først ble omtalt i NRK - er det han mener er et "planlagt karakterdrap" på den nylig avgåtte finansbyråden i Tromsø, Anne Berit Figenschau.

Han beskriver hvordan han i etterkant av årsmøtet i Troms Høyre - der Elisabeth Aspaker altså kom med knalltøff kritikk av Figenschau - kontaktet fiskeriministeren og konfronterte henne med det han mener er brudd på Høyres etiske regler.

Skuffet over Aspaker

I brevet skriver Hjort:

"Jeg fortalte Elisabeth hvor skuffet jeg var. Jeg spurte henne også om hvilke moralske og etiske regler som gjaldt for statsråder. Om karakterdrap utført på denne måte var «innenfor». Det mente hun at det var. Hun arbeidet for partiets beste."

Hjort mener at både han selv og Figenschau har fulgt spillereglene for partinominasjoner til punkt og prikke - både før og i etterkant av nominasjonsmøtet i Tromsø Høyre der Figenschau ble lansert som listetopp isteden for Øyvind Hilmarsen.

Ville bidra til ro i partiet

Han skriver at Figenschau har gått svært stille i dørene - helt enkelt for å bidra til å skape ro i partiet.

"I forkant av årsmøtet i Troms Høyre har hun vært i kontakt med sentrale tillitspersoner i Høyres Hovedorganisasjon, valgkomiteen og Troms Høyre. Hun har bedt om råd for å bidra til ro i partiet, og tilbudt å trekke seg fra innstillingen som 1. nestleder. Fra alle kanter har det vært uttrykt at hun er ønsket med videre for å gjøre en jobb for partiet."

Derfor kom Aspakers nedsabling som en fullstendig overraskelse - spesielt med takne på at Aspaker like etter nominasjonsmøtet i Tromsø Høyre ba Hjort om å IKKE trekke sitt ordførerkandidatur.

Bedt om å fortsette

Han skriver:

"Sist søndag, dagen etter nominasjonsmøtet i lokalpartiet fikk jeg en tekstmelding fra Elisabeth Aspaker. Uten noen form for kritikk fortalte hun at Høyre trengte meg både lokalt, regionalt og nasjonalt. Derfor hadde hun en innstendig bønn om at jeg tenkte gjennom saken."

Han mener at Aspaker er på grensen til dobbeltmoralsk:

"Hvordan kan den ene bes innstendig om å stille som ordførerkandidat i Tromsø når det vil sende «gale signaler» å velge den andre inn som 1. nestleder i fylkespartiet? Svaret er vel dessverre at hvis man har bruk for en person ser man gjennom fingrene på det man opplever som forgåelser. Hvis man ikke har det kan de ofres for åpen scene."

"Trist"

Hjort går svært langt i sin kritikk av Aspakers handlemåte.

"Det er trist at vi har en minister som bruker moral og etikk når det passer seg slik, og lar være å bruke det når det er opportunt. Dette er overhodet ikke representativt for det liberalkonservative Høyre jeg har lært å kjenne og sette pris på i løpet av mine 4 år i politikken."

iTromsø har prøvd å komme i kontakt med både Jens Johan Hjort og Elisabeth Aspaker i løpet av kvelden, men ikke lyktes.

FÅR PEPPER: Fiskeriminister Elisabeth Aspaker får kraftig kritikk fra Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort. Foto: NTB Scanpix