Det mener Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal.

– Jeg tror nok at alle skulle ønske at man kunne skru tiden tilbake til før møtene, sier han.

Ryssdal sier at ingen formelle etiske regler eller partilover er brutt i forbindelse med krangelen om nominasjonen i Tromsø Høyre og valget til nestlederposten i Troms Høyre.

– Snakk med, ikke om hverandre

Han er imidlertid klar på at den interne «folkeskikken» ikke er fulgt.

– I vårt parti skal man ta vare på hverandre og snakke med hverandre, ikke om hverandre – i hvert fall ikke på en så negativ måte, sier Ryssdal.

Han mener at både fiskeriminister Elisabeth Aspakers utspill om tidligere finansbyråd Anne Berit Figenschau og ordfører Jens Johan Hjorts kritikk av Aspaker ikke burde ha funnet sted.

– Det har vært veldig tøft rent menneskelig for dem det dreier seg om, selv om jeg ikke vil rette kritikk direkte mot noen, sier han.

Høyres generalsekretær sier videre at uenigheter av slik karakter må tas internt i partiet, og at ledelsen prøver å veilede når det oppstår skarpe personkonflikter.

Vil legge saken død

– Har dere «veiledet» ordføreren og fiskeriministeren i denne saken?

– Jeg vil ikke konkret gå inn på hvem vi har snakket med før og etter denne saken, men jag kan gå så langt som å si at vi vil prøve å få til en dialog slik at vi kan legge dette bak oss, sier Ryssdal.

Han oppfordrer derfor de stridende om å komme sammen, snakke ut og bli venner igjen.

– Vi må prøve å finne en vei ut av dette slik at vi kan fokusere på politikken vår. Tromsø og Troms trenger god høyrepolitikk, sier Ryssdal.

Ingen reaksjoner fra sentralt hold

Om gravleggingen av stridsøksen vil skje med «veiledning» fra Høyre sentralt vil han dog ikke si. Det vil imidlertid ikke bli brukt pisk.

– Det vil ikke komme noen reaksjoner fra sentralt hold i forbindelse med dette. Høyres lover og regler er fulgt, sier Ryssdal.

Ifølge ham vil en oppslitende strid som den i Tromsø kunne skade partiets valgkamp.

– Det finnes godt med eksempel på at man kan få til en god valgkamp om man klarer å bli enige etter en slik konflikt, men selvfølgelig vil en valgkamp gå bedre om man kan vise til en bred intern enighet i partiet, sier generalsekretæren.

FISKERIMINISTER: Krangelen mellom fiskeriminister Elisabeth Aspaker og Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort burde ikke ha blitt ført for åpen scene, mener Høyres generalsekretær- Foto: Tomas Moss. Foto: Tomas Moss