I en levekårsundersøkelse fra Bufetat i 2013 oppgir 10 prosent av lesbiske og homofile at de har blitt diskriminert på arbeidsplassen på bakgrunn av deres legning ved seksuell trakassering, trusler og latterliggjøring. 30 prosent oppgir at de har opplevd en negativ holdning på jobben fordi de er lesbisk, homofil eller bifil.

- Dette er en sak jeg brenner for. Vi må få på plass konkrete tiltak både i lokalpolitikken og nasjonalt. Vi har blant annet programfestet at alle skjemaer fra kommunen skal ha en tredje kjønnskategori som avkrysningsmulighet. sier nestleder Aud Jektvik i Tromsø Venstre.

Jektvik, som er aktiv i lokallaget og i kvinnelaget til Venstre, sier at det er viktig å snakke mer om utfordringene som lesbiske, homofile, transpersoner og bifile møter i samfunnet i dag.

Hun håper at det også blir tema på landsmøtet som arrangeres i helga.

- Vi i Venstre liker å kalle oss for liberale, men vi har fortsatt en vei å gå. Det er snart kommunevalg og vi ønsker at politikerne skal  gå til valg med dette i bakhodet, sier Jektvik.

LES DEBATTINNLEGGET: Venstres landsmøte i Tromsø

Inkluderende arbeidsliv

Et par timer før Venstres landsmøte startet, inviterte Norges Venstrekvinnerslag til et seminar med fokus på rettighetene til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. Det er i tråd med Venstres landsmøte som arrangeres i Tromsø i helga, der grønn vekst er hovedtemaet.

- Vi er avhengig av å nå ut til alle de kloke hodene om vi skal klare å oppnå visjonene bak en grønn vekst i næring- og arbeidsliv, men da må vi også ha et inkluderende arbeidsliv med rom for mangfold, sier leder Åsta Årøen i Norges Venstrekvinnerslag.

Årøen etterlyser konkrete handlingsplaner og tiltak i Venstre-politikken vedrørende rettighetene til LHBT-personer på lik linje som partiet har miljøpolitiske tema.

Kunnskapsmangel

Jurist Oddvar Faltin i LLH er prosjektleder i prosjektet "Rosa kompetanse", som underviser helsepersonell, skoleansatte, politi og påtalemyndighet om hvordan snakke med og møte personer som er lesbisk, homofil, bifil eller trans i en profesjonell setting.

Han sier at det det er store kunnskapshull i det offentlige Norge i 2015.

- Å bryte med kjønnsforventninger er veldig vanskelig. Vi bærer alle med oss fordommer, også i en jobbsituasjon. Vi må øke kunnskapen spesielt i det offentlige hjelpeapparatet. Alle har lik rett til å være trygg og inkludert uavhengig av kjønnsidentiteten vår, sier Faltin.