iTromsø publiserte lørdag en artikkel der helsebyråd Kristoffer Kanestrøm presenterte tall som viste at de har redusert ventelistene for plasser i eldreomsorgen betraktelig etter at de overtok i 2011. Dette mener derimot fungerende leder i helse- og omsorgskomiteen er feil.

– Selvskryt

– Det er mye selvskryt som kommer fram her og vi er provosert. De har ikke bygget nye omsorgsboliger og heller ikke ordnet en eneste ny institusjonsplass, sier Tone Marie Myklevoll.

I «skrytelisten» fra byrådet kommer det blant annet fram at antall institusjonsplasser har økt fra 360 til 402 og antallet på venteliste for en langtidsplass er redusert fra 35 til 23. Av disse har 12 eldre fått midlertidig korttidsplass.

– Det eneste de har gjort for å øke antall plasser er å lage dobbeltrom av rom som egentlig er enkeltrom, samt plassert pasienter på andre rom, slik som dagligstuer, sier Myklevoll.

– Skjer lite

Myklevoll påpeker at det fortsatt er mange på venteliste.

– Jeg mener de heller skal bruke tiden sin på å få i stand Mellomveien 100. De har visst i mange måneder at dette er den billigste og enkleste veien til korttidsplasser. Det er regnet mye på anbud den siste tiden, men det har ikke skjedd mye i mellomtiden, sier hun.

Hun kan heller ikke forstå hvorfor byrådet er fornøyd med tallene de presenterer.

– Hvis vi hadde sagt oss fornøyd med lignende tall da vi var i posisjon, så hadde vi garantert fått hørt det, legger hun til.

Overrasket

Kristoffer Kanestrøm (Frp), byråd for helse og omsorg forteller at han er overrasket over Myklevolls reaksjon.

– Hun ba om disse tallene der vi skulle vise sammenligningen mellom da vi overtok og nå. Reaksjonen tyder på at hun er misfornøyd med utviklingen tallene viser, sier Kanestrøm.

Myklevoll mener det er feil at ventelistene er redusert betraktelig.

– Det er langt færre på venteliste enn da de styrte, sier Kanestrøm.

– Ikke selvskryt

Kanestrøm forteller at de ikke driver med selvskryt.

– Vi prøver ikke å skryte av oss selv. Tallene viser en positiv utvikling, men vi har fortsatt en jobb å gjøre. Jeg er ikke fornøyd før alle dobbeltrommene er borte, og vi skal fortsette og jobbe for at det skal bli enda bedre, sier Kanestrøm.

Myklevoll sier at det eneste byrådet har gjort for å øke antall plasser er å lage dobbeltrom av enkeltrom.

– Det er ikke riktig. Vi har fått 42 flere plasser og tolv flere dobbeltrom. Det er også et faktum at dersom Arbeiderpartiet hadde gjort jobben sin hadde vi ikke trengt dobbeltrom. I løpet av de tolv årene ble det færre sykehjemsplasser, sier Kanestrøm.

– På god vei

Kanestrøm forteller videre at Mellomvegen kan være i drift fra høsten.

– Vi har bedt om å få Mellomvegen pusset opp fram til Helsehuset er ferdig. Økonomirapport 1 skal behandles i kommunestyremøtet onsdag, og det er satt av 15 mill. til å gjøre den jobben i Mellomvegen. Så dette vil bli gjort, sier Kristoffer Kanestrøm.

Han legger til at de har et sterkt ønske om å forbedre eldreomsorgen, og at de er godt på vei.

– Får vi Mellomvegen 100 i drift, kan vi kvitte oss med dobbeltrom. Så kommer Helsehuset, og deretter Otium. Det vil være det største løftet i eldreomsorgen noen gang, mener Kanestrøm.

Tone Marie Myklevoll (Ap). Bildet er tatt i en annen sammenheng. Foto: Marius Hansen