12. januar 2015 starter Arctic Airlink opp - flyruten mellom Oulu, Luleå og Tromsø.

Flyruten skal knytte sammen Nord-Norge, Nord-Sverige og Nord-Finland.

Les også: Har søkt RDA om midler.

- Det er av stor betydning for framtidig vekst og utvikling av våre regioner at vi har et flytilbud øst-vest som gir mobilitet og konkurransekraft for næringslivet, og nyskapende reisemuligheter for folk flest, sier fylkesråd for samferdsel og miljø i Troms, Ivar B. Prestbakmo (Sp), i en pressemelding.

Flytypen som skal anvendes er en Saab 340 med plass til 33 passasjerer, og Arctic Airlink kommer til å ha trafikk fem dager i uken.

Les også: Prøvefløy ny flyrute.

RDA

Troms Fylkeskommune søkte tidligere i år om 25 millioner fra RDA-ordningen til prosjektet Arctic Airlink. Dette for å finansiere sin del av den planlagte flyruten.

– Søknaden er nå inne til behandling. Jeg er usikker på hvor lang behandlingstiden er. Får vi ikke pengene der, må vi se på andre muligheter, sa rådgiver Marius Chramer, som følger prosjektet fra fylkeskommunens side, til iTromsø da.

- Vi er helt i innspurten for å få alt klart, men det gjenstår ennå noen formaliteter. Vi har noen finansieringselementer som må 100 prosent på plass. Vi regner med at alt vil være på plass i løpet av desember, sier Prestbakmo nå.

Det er Norrbottens Handelskammer som skal være majoritetseier i selskapet Arctic Link AB. De øvrige finansieringspartnerne er Troms Fylkeskommune, Norrbotten Läns Landsting og Oulu by.

Finansieringspartnerne vil hver eie 16 prosent av aksjene i selskapet.

Forhandlinger

De til sammen 75 millionene fra partnerne skal sikre kontinuerlig rutetrafikk mellom de tre byene i inntil fem år.

Det har i omlag ett år vært arbeidet med et forprosjekt der norske, svenske og finske regioner og næringsliv har vært representert. I sommer ble en anbudsprossess gjennomført.

Målene med flyruten er blant annet å tilrettelegge for nok kompetent arbeidskraft i regionen, samt at man tror flyruten kan medføre ”sterke synergier og samspill vi i dag ikke kjenner effekten av mellom ulike industrier, andre næringsaktører, offentlig sektor og det sivile liv.”

- Vi har lagt opp en forsiktig prognose på et tidlig belegg på 20 prosent. Vi må ta høyde for at det er en oppstartsrute, og krever litt innarbeidelse i markedet. Men det har vært gjort et grundig forarbeid og jeg er trygg på at dette kommer til å gå veldig bra, sier Prestbakmo.