I løpet av en femårsperiode har antallet anmeldelser for hastighet økt med drøyt 28 prosent viser statistikk fra Troms politidistrikt. Mens patruljene i 2010 anmeldte 288 førere, ble 389 forespeilet bot eller fengselsstraff i fjor.

INTERAKTIV GRAFIKK: Sjekk straffen for råkjøring i ulike fartssoner med iTromsøs #straffometer!

- Vi ser en klar økning. Den fremste årsaken er at vi nå har flere kontrollteam ute på veiene enn vi hadde før, samt at vi har fått bedre utstyr. Fra høsten 2009 har vi blant annet hatt laser i samtlige patruljebiler, og vi har nå muligheten til å starte straffesak i bilen, sier UP-distriktssjef Geir Marthinsen.

Bar asfalt gir høyere fart

Han tror ikke flere bryter fartsgrensene nå enn før, og understreker at langt de fleste kjører ansvarsbevisst i trafikken.

- Det er ingen grunn til å svartmale situasjonen. Ulykkesstatistikken, som gjerne gjenspeiler trafikkbildet, er heldigvis beskjeden i vårt område. Og så er det jo slik at hvis vi hadde hatt kontroll 24 timer i døgnet, hadde jo tallene sett enda mye verre ut.

Pinsehelgen har tradisjonelt vært en ulykkeshelg på veiene i politidistrikter sørpå, men ifølge Marthinsen skiller ikke den kommende helgen seg trafikkmessig vesentlig fra andre helger her i nord.

- Det er kanskje litt flere ute på veiene, men de er gjerne spredt over flere dager. Det vi imidlertid merker er at farten øker nå som det er blitt bar asfalt og sommerdekkene er kommet på. Enkelte har også biler som de bare kjører om sommeren. Og ikke minst kommer jo motorsyklene, sier Marthinsen.

Avskrekkende

Han opplyser at UP i Troms og Finnmark derfor heller ikke har planlagt noen ekstra ressurser ute på veiene nå i pinsehelgen.

- Men vår virksomhet ruller året rundt… Vi er ikke bare ute på veiene for å avsløre, vi er der også for å avskrekke. Når folk lurer på om vi kan være ute på veien, når tanken lurer bak i hodet på sjåføren, så tror jeg mange velger å kjøre deretter, sier Geir Marthinsen.

INTERAKTIV GRAFIKK: Lurer du på hva fartsoverskridelsen ville ha kostet deg om du ble tatt? Sjekk vårt #straffometer!

UP i Troms og Finnmark har de siste årene sett at flere førere får over åtte prikker og dermed mister førerkortet.

- Dette er førere som blir tatt gjentatte ganger for betydelige fartsoverskridelser. Vi får dermed en del førerkortbeslag som vi ikke hadde før.

- Er det ellers noe som kjennetegner det nordnorske trafikkbildet i negativ retning?

- En kombinasjon av geografi – med lange avstander – og en relativt liten trafikktetthet gjør det mulig å kjøre fort. Enkelte lar seg dessverre friste, sier UP-distriktssjef Geir Marthinsen.