– Vi har all time high med i overkant av 14 millioner solgte billetter på bussene, hurtigbåtene og fergene i Troms, sier Lars Sigurd Eide, markeds – og informasjonssjef i Troms fylkestrafikk.

Øker fra år til år

Som fylkets største by stikker Tromsø av gårde med størstedelen av busspassasjerene, som står for mesteparten av trafikken. Antall reisende med Nobinas busser i Tromsø økte med 214.370 i fjor, som er en økning på 2,7 prosent.

– På byrutene fraktet Nobina 8.120.966 passasjerer i fjor, mot 7.906.596 passasjerer i 2012. Det bare øker fra år til år, sier Eide.

Til tross for alle innkjøringsproblemene for Nobina siden starten for to år siden og problemer på vinterføret, velger likevel flere og flere å ta bussen.

– Er du overrasket?

– Tilbudet i Tromsø har hatt sine oppstartsproblemer, men vi har siden 1. februar 2012 lagt ned mye tid og anstrengelser for å løse utfordringene sammen operatøren. Høsten 2013 ble bybussene til Nobina utstyrt med en ny type vinterdekk. Det kan ha påvirket fremkommeligheten. I tillegg har vi er nært og daglig samarbeid med bydrift i Tromsø kommune som har lagt ned store ressurser på å prioritere vedlikehold og snørydding i busstraseene.

Billett med mobil

Før sommeren skal det bli mulig å betale billetten med mobiltelefon. Ordningen har vært prøvd ut i andre fylker med godt resultat.

– Det fungerer suverent og det vil komme før sommeren på bybussene i Tromsø, senere i resten av fylket. Hva billett betalt med mobil vil koste, er ikke avgjort, men vi har spilt inn et forslag til fylkesrådet. Jeg kan si så mye at det skal være fordelaktig i bruk.

Fortsatt selges det mange billetter på bybussene mot kontant betaling, selv om kontantprisen er 45 kroner. Det har også vært et sterkt ønske fra bussjåførene om slippe å ha kontanter på grunn av alle bussranene. I 2013 utgjorde kontantsalget 5,3 prosent av det totale antall reisende, sier Lars Sigurd Eide.

– Det ble solgt 430.000 billetter om bord på bussene i fjor, men hele 95 prosent bruker kort eller forhåndsbetalte billetter. Folk som betaler med kontanter har enten glemt kortet, er fri for penger på kortet eller det er ødelagt. Vi håper at påslag i billettprisen fører til at færre betaler med kontanter på bussen.

Tar euro på bussen

Troms fylkestrafikk kan ikke nekte å ta imot kontanter så lenge Finansdepartementet og Norges Bank sier at norske kroner er et gyldig betalingsmiddel. Eide sier at det neppe blir helt kontantfritt med det første.

– Mange turister bruker buss spesielt om sommeren og sjåførene tar imot euro og gir norske vekslepenger tilbake. Alle ønsker seg kontantfrie busser, det fører til mer effektiv tidsbruk og tid går ikke bort til kontantbehandling, sier Lars Sigurd Eide.

Han håper enda flere benytter seg av nettbutikken hvor det er mulig å fylle på reisekortet, i tillegg til at mange kiosker selger kort og billetter.

GLAD: Markeds – og informasjonssjef Lars Sigurd Eide i Troms fylkestrafikk kan glede seg over solid passasjerøkning i fjor. Foto: CHRISTER PEDERSEN
FULLE BUSSER: Bybussene til Nobina fraktet over 8 millioner passasjerer i fjor. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen