Lørdag ettermiddag er ekstremværet "Ole" varslet inn over Tromsø, og til tross for at Tromsø-området neppe blir like hardt rammet som sørfylket og Nordland, er det ventet å blåse full storm i Sandnessundet.

Det er derfor høy sannsynlighet for at Sandnessundbrua kommer til å bli stengt. Det skjer i så fall automatisk ved en vindstyrke på 30-32 sekundmeter.

Esset i ermet

Dette kan få konsekvenser for tromsøværinger bosatt på Kvaløya. Imidlertid har det blitt laget reserveplaner i tilfelle brua skulle bli stengt.

– I tillegg til mannskaper på Sommarøy har vi også branndepot på blant annet Bakkejord, Straumsbukta og Vikran, sier fungerende brannsjef Kaj Christiansen.

Det er disse mannskapene som man først og fremst vil benytte for utrykninger på Kvaløya.

Skulle denne beredskapen også svikte har Christiansen og hans mannskaper imidlertid ytterligere et ess i ermet.

Skjermer

– Da blir vi å kjøre en tung tankbil på vel 20 tonn over brua sammen med brannbilen slik at den tyngste bilen skjermer den minste for vindkastene, forklarer Christiansen.

Ifølge Christiansen har dette vært prøvd ut tidligere i vindkast opp mot 30 sekundmeter, men denne planen er ifølge vaktsjef Fred Johnsen avhengig av vindretningen. Blåser vinden på skrått over brua kan det bli lettere å bare sende en brannbil alene over brua.

LES OGSÅ: Ekstremværet "Ole" treffer også Tromsø

TUNG TANKBIL: Med full tank veier tankbilen Fred Johnsen står foran over 20 tonn. Det er tungt nok til å kjøre over Sandnessundbrua. Foto: HÅKON STEINMO