- Middeltemperaturen for juni ble 7,5 grader, normalen er 9,1 grader, sier Stein-Erik Øines, førstekonsulent ved Vervarslinga for Nord-Norge.

Tidligere denne måneden kunne Vervarslinga slå fast at første halvdel av juni i år ville gå inn i historiebøkene som den kaldeste siden 1982.

Mye regn

Siden den tid har ikke været bedret seg nevneverdig. Dermed var det ifølge Øines ikke mer enn 16,1 grader som blir stående som månedens høyeste temperatur. Så varmt var det 24. juni.

I andre enden av skalaen havner 4. juni. Da ble det målt skarve 2,1 grader.

I tillegg til en svært kald junimåned, ble den også langt våtere enn normalt. Mens det gjennomsnittlig kommer 59 millimeter nedbør i løpet av juni, ble det i år registrert hele 104,3 millimeter i årets sjette måned.

Totalt var det regn hele 21 av 30 dager, noe som er litt over det normale som statistisk sett er 17 dager med målbar nedbør.

70 færre soltimer

Statistikken til Vervarslinga for Nord-Norge viser også at det kun var klarvær to dager i juni, mens vi fikk 12 dager med delvis skyet vær og 16 dager med overskyet vær. Det normale for juni er to dager med klarvær, delvis skyet i 13 dager og overskyet i 15 dager.

Årets kalde junimåned var også langt mindre solrik enn normalt. Mens gjennomsnittet ligger på 220,7 soltimer for juni, ble det bare registrert 151,1 timer med solskinn i år.