– Det startet med en bisetning da jeg ble spurt om jeg ville gjøre comeback som politiker. Da jeg svarte at det ikke er utenkelig, kom henvendelsene.

Sier ikke hvem

Jens Johan Hjort sier ikke hvem som har kommet med tilbud. Men han understreker – som han har gjort til de aktuelle partiene – at han er medlem i Høyre.

– Og det har jeg til hensikt å fortsette med, legger vår avtroppende ordfører til.

Førstkommende onsdag gir Hjort fra seg kjedet. Når det er gjort, forlater han kommunestyresalen, går til kontoret, kobler opp kommunestyremøtet på PC-en og starter ryddingen av kontoret. Deretter forlater han rådhuset. For denne gang.

iTromsø-spaltist

Med inntil tre måneders etterlønn i bagasjen, skal 51-åringen få tid til andre gjøremål. Ett av dem kan bli som spaltist/kommentator i iTromsø. Det samme tilbudet har han fått fra Nordlys.

– Jeg har hatt samtaler med sjefredaktør Stig Jakobsen. Bortsett fra at det er ting på gang, vil jeg ikke utdype saken nærmere. Men du skal ikke se bort fra at jeg dukker opp i en spalte nær deg...

Oppturen

– I løpet av dine fire år i ordførerstolen, har det utvilsomt vært en del oppturer. Nevn en av dem.

– Det må bli to: Den største var da jeg i kofte signerte avtalen med Sametinget – som den første kommunen i Norge.

– Dernest vil jeg trekke fram Arctic Race of Norway som Tromsø fikk ta del i fjor. Ideen og igangsettelsen er et eksempel på hva pågangsmot kan føre til. Sykkelrittet, som onsdag kom inn i statsbudsjettet, har knyttet sammen hele landsdelen og gitt oss en reklame få skjønner omfanget av. Det skjedde på tvers av alle grupperinger – uten noen form for diskusjoner.

Nedturen

– Hva med nedturen?

– Her tror sikkert mange at jeg skal nevne «kuppforsøket» på nominasjonsmøtet i Tromsø Høyre i vinter. Det skal jeg ikke.

– Hva med de utenompolitiske hendelsene – ryktene – rundt din person?

– Det anser min kone og jeg som et tilbakelagt tema. Jeg har ingen kommentar til de fabrikerte ryktene.

– For når alt kommer til alt, har jeg hatt det veldig hyggelig som ordfører. Jeg har hele tiden valgt å fokusere på det positive. Det gjør jeg her også.

Bort fra offentligheten

I samme åndredrag sier ordføreren at det skal bli godt å tre ut av offentlighetens lys.

– Samtidig erkjenner jeg at det kan bli som sirkushesten og sagmugg – at jeg plutselig vil savne det å være midt opp i det meste. Men jeg får ta det når det kommer.

– På den annen side skal det bli godt å kunne skille mellom jobb og fritid. De siste fire årene har ikke det vært mulig. Selv når jeg var ute av rådhuset, ble jeg oppringt, ja, sågar oppsøkt hjemme av byborgere som hadde noe på hjertet. Ris og ros – jeg har fått det meste.

Huskjøpet

– Det ble også medieoppslag da du og kona nylig kjøpte nytt hus i Hansmarka?

– Ja. Og det skuffer meg at både Nordlys og iTromsø skrev om saken som familien betegner som privat. Mulig jeg er naiv og ikke ser nyheten i kjøpet, men i mine øyne hører dette hjemme i sladrebladene du finner på legekontoret. Det har ingenting med god journalistikk å gjøre.

– Som ordfører er det bare Fabian Stang i Oslo som er mer omtalt enn deg. Kommentar?

– Det var jeg faktisk ikke klar over. Men jeg har engasjert meg i å sette byen på kartet.

– Dessuten har spesielle saker – samedebatten samt Yalda- og Chuks-saken – gått land og strand rundt. Muligens ligger det noe der.

Samedebatten

Om nettopp samedebatten sier Jens Johan Hjort at den startet mens Arild Hausberg var ordfører og det daværende kommunestyret vedtok å bli en del av det samisk språkforvaltningsområdet – en søknad som senere ble trukket.

– Også jeg brukte denne saken i valgkampen foran det forrige kommunevalget. I ettertid innrømmer jeg at det var galt.

– Vi mistet kontrollen over ordskiftet. Saken vekket enorme følelser i ulike miljø – noe som overrasket meg. Det gikk ut over samisk ungdom og barn som fikk føle vreden – bokstavelig talt på kroppen. Det måtte det settes en stopper for – også fordi byens renommé sto på spill. Derfor var det et stort øyeblikk da jeg underskrev avtalen i Sametinget. Da falt brikkene på plass.

Innvandrersaker

– Du engasjerte deg også tungt i Yalda- og Chuks-saken?

– Det skyldes at vi snakker om Tromsø-borgere – personer som var godt integrert i lokalsamfunnet. Når jeg opplever at innvandringsmyndighetene lar det gå prestisje i saksbehandlingen og i Yalda-saken prater om, men ikke vektlegger barnets beste, blir jeg opprørt.

– Dessuten: Når de samme myndighetene – etter å ha tapt i tingretten – lar være å betale saksomkostningene i håp om at det skal ramme Yalda og hennes familie, blir jeg enda mer involvert.

– Når det gjelder Chuks – Chucksonyedikachi Agbakwue – oppholdt han seg ulovlig i landet. Likevel var han far og stefar og hadde samboer i byen. Hvorfor han skulle sendes tilbake til Nigeria, er for meg en gåte.

Burde holdt kjeft

– Når burde du holdt kjeft?

– I mange saker. Vi politikere gjør minst like mange feil som alle andre. Den episoden jeg husker best, var mitt utspill da Jens Ingvald Olsen (Rødt) gikk ut i media med en sak. Jeg svarte med at han heller burde kontaktet meg direkte. Da fikk jeg til svar at det hadde den godeste Olsen gjort – i en e-post. Den hadde gått meg hus forbi. Enden på visa ble at jeg la meg flat – skinnflat – og beklaget offentlig. Mitt utspill var idiotisk, men jeg fikk ryddet opp.

Fotballidiot

– Apropos idiot. Du er fotballidiot?

– Ja, tenkt at jeg, som var totalt uinteressert, i dag trykker TIL, TUIL og alle farmerlagene rundt, til mitt hjerte. Da jeg ble spurt om å bli TILs styreleder, havnet jeg i en familie som ga meg enormt mye. At jeg også fikk oppleve at Gutan tok bronse i serien – den første medaljen på 18 år – var stort for en styreleder, erkjenner Jens Johan Hjort som nå roper høyest fra tribuneplass.

Og så håper han at byens befolkning støtter laget i innspurten. Da mener han at Alfheim må fylles til randen slik at TIL får hjelp til å sikre seg en trepoenger eller to. Det er nok til å berge plassen, mener han.