Det er onsdag, dagen etter stormen traff Tromsø, men det blåser fortsatt. Sterk kuling, regn og 6 grader, sier meteorologen på radioen. Vinden uler, regnet pisker deg i øynene og på et punkt haglet det.

Likevel er våtdrakten på og surferne fra studentorganisasjonen TSI surf tar brettet under armen og vasser ut i vannet.

– Vi har blitt ganske mange i det siste. Mange er interesserte i å surfe i Tromsø. På Facebook-gruppa vår er vi omtrent 250 medlemmer, men vi er vel 50 aktive medlemmer, sier Mathilde Morel Daasvatn (24), som er leder for TSI Surf.

Saltvann ga mersmak

De mer erfarne surferne padler ganske raskt langt ut i fjorden for å seile tilbake på de store bølgene. Nærmest land finner vi styremedlem Sinthuja Sriharan (26) og Kamilla Kostrzeva (25). Sistnevnte er med på surfetur for aller første gang og må «tørrtrene» i vannkanten.

– Det var kjempekult. Jeg hadde ingen aning på hva jeg gjorde og hvordan jeg skulle gjøre det, men Sinthuja var en god lærer for meg i dag, sier polakken, som lot seg fascinere av å kunne surfe i arktiske strøk.

– Det er merkelig å være i vannet, føle seg varm og samtidig være så langt nord. Det er veldig eksotisk og jeg blir definitivt å prøve igjen, sier Kostrzewa som hadde nok med å holde seg oppå brettet.

– Læreren min sa at jeg gjorde det bra, men jeg hadde nok brettet mer over meg enn under meg, sier nybegynneren som allerede gleder seg til surfbare bølge.

– Surfing er ikke noe man får til første gangen, og det er det ikke mange som forstår. Det er mange som gir opp fort fordi de ikke får til. Surfing krever mye fra deg, både fysisk og psykisk, sier Sriharan, som har tro på at hennes lærling kan få til ting etter hvert i vannet.

Grillhytta er klar

Men det er ikke sydhavstemperaturer, verken i vannet eller på land. Likevel er humøret på topp hos surferne som føler seg som konger i Grøtfjorden. Lokalbefolkningen steller nemlig i stand for de aktive surferne. Hver gang det blåser opp er grillhytta varmet opp og badstua klar til bruk.

Her spretter Kamila Kostrzewa like gjerne en liten øl, sammen med hennes irske venninne, Suzanne Murray (25).

– Samholdet i gruppa er utrolig bra. Et unikt miljø, kan man kalle det, sier Sriharan, som har ansvaret for sosiale turer i TSI-gruppa.

Ikke perfekte forhold

Høst og vinter betyr surfesesong. Og når medlemmene så antydninger til storm for et par uker siden ble det fort aktivitet på Facebook-gruppa.

– Vi har gledet oss til dette. Det første man gjør når det melder storm er å planlegge turer, selv om det ikke er helt ideelt her i Grøtfjorden. Det ligger noen øyer utenfor her som ødelegger for bølgene. Forholdene ute nå er veldig rotete, men vi kan ikke være så kresne. Vi er i Nord-Norge og vi må ta det vi får, sier Daasvatn, som forteller at det er mange gode surfesteder både på Senja og Lofoten.

Men det er ikke bare under en skikkelig høststorm at TSI tar turen ut til Grøtfjorden. Styremedlemmene hadde om lag 20 turer i fjor, i tillegg til noen utenlandsturer. Etter økten ser de fremover mot mer «skjitvær» slik at både de og Kamilla Kostzeva kan komme seg ut på havet igjen for å jakte den perfekte bølgen.

– Det er nok en del skjulte perler i Tromsø som man ikke har funnet enda, eller ikke kommet seg til. Grøtfjorden er den ene plassen vi vet om hvor man kan surfe, sier Sriharan.