Tilbake i 1986 kunne «Bladet Tromsø» fortelle om dagen da Jøvik Tørrfiskprodukter og markedsføringsfirmaet Troma gikk inn for at tørrfisk-snacks skulle bli et vanlig innslag i dagligvarebutikker over hele landet.

Tørrfisk er hundemat

Avtalen mellom Tromsø-firmaene om å erobre det landet med tørrfisksnacks ble sett på som unik. Målsettingen var intet mindre enn å endre folks spisevaner og å få søringer og utlendinger til å like tørrfisk.

– Skal vi klare å få folk sør i landet til å spise tørrfisk, må de bearbeides. Vi må gjøre folk nysgjerrige på dette produktet – gi de lyst til å prøve det. Den gjengse oppfatningen i dag er at tørrfisk er hundemat, uttalte Olav Robertsen, direktør i Troma, den gang.

Les også: Mannen med "maskulin kraft og eleganse"

Tørrfisk er sunt

Partene var optimistiske til satsingen og planen var at den rådende sunnhetsbølgen på den tiden skulle gi et støt i riktig retning. Derfor ble et viktig ledd i markedsføringen å fokusere på at tørrfisk er rikt på proteiner og fattig på fett. Med andre ord skulle søringer og utlendinger omfavne tørrfisken som et sunt snacksalternativ.

Det nye produktet som skulle ta Sør-Norge med storm var tørrfisk laget av oppmalt fisk.

Les også: Tromsøs svar på "Miami Vice"

Tørrfisk er populært

Hvorvidt den oppmalte varianten ble den store snakkisen blant utlendinger og søringer er kanskje opp til den enkelte å ta stilling til, men at tørrfisk-snacks er blitt et vanlig innslag på dagligvarebutikken er vel noe man kan enes om

Ifølge den nær 30 år gamle artikkelen om den tids store tørrfiskplaner, kommer det fram at Jøvik Tørrfiskprodukter (som startet sin virksomhet i 1984) hadde en produksjon på omtrent 180.000 pakker med tørrfisk hvert år – og de anslo å kunne utvide denne til 300.000 pakker hvert år. Til sammenligning viser tall fra Store Norske Leksikon at eksporten av alle tørrfiskprodukter fra Norge i 2010 lå på 650 millioner kroner. Målt i volum lå eksporten på totalt 7.845 tonn.

Les også: Kampen for et nytt ungdomshus

FISKEHJELL: Dette bildet viser hvordan tørrfisken henger på rekke og rad for å tørke. Arkivfoto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen RONALD JOHANSEN RONALD JOHANSEN RONALD JOHANSEN