Da brøytebilsjåføren skulle rydde veiene mandagen etter det første store snøfallet i Tromsø, oppdaget han det han beskriver som alle brøytebilsjåførers mareritt – flere snøhuler som var gravd ut i snøskavler rett ved veikanten.

– Det som er så ekkelt er at det kun ser ut som en snøhule fra den ene siden, mens kommer du med brøyteplogen fra den andre siden så ser det ut som en helt vanlig snødynge, sier Nilsen.

Flere 100 kilo snø

36-åringen har vært brøytebilsjåfør siden 1998, og har de siste fem årene brøytet langs veiene i Tromsø.

Dette er ikke første gang han kjører med klump i halsen langs trange gater, i frykt for at en av snøhulene skal klappe sammen over barn som leker på innsiden.

– Vi ser dette hvert eneste år. Det er alle brøytebilsjåførers mareritt. Hvis jeg kommer borti snøhulen kan flere hundre kilo med snø falle over barn som er inni, og da har de ikke sjans å komme seg ut. Denne snøhula var heldigvis tom, men den lå helt i brøytekanten der vi har lagt snøen. Hvis jeg da kjører som normalt langs veien så ville den klappet sammen. Det er rett og slett livsfarlig, sier Nilsen om snøhulene han oppdaget i Borgåsveien mandag formiddag.

Rase sammen

Han peker på at det er umulig for sjåførene å vite om det er barn på innsiden av snøhulene.

– Det kan være kjempevanskelig å se dem, og ofte når vi brøyter er det dårlig sikt. Det verste er hvis ungene er inni hula. Snøen som ligger i brøytemassene er kjempetung og hvis en plog kommer og trykker på massene kan de rase sammen over små barn. Da er det ikke sikkert foreldrene heller vet at barna er under snøen og det kan ta lang tid før dem blir funnet, sier brøytebilsjåføren.

Nilsen forteller at temaet ofte blir diskutert blant brøytebilsjåførene i Bydrift i kommunen.

– Nå er ikke snødybden så stor engang, men tenk når vi får over en halv eller en meter snø, sier han.

Dødsfelle

Nilsen råder foreldrene til å be barna grave snøhuler i snømasser som de selv har brøytet og har kontroll på.

– Det er kjempefarlig å lage det i snømassene som plogene har brøytet. Slike snøhuler i veikanten er dødsfeller, understreker han.

36-åringen mener foreldrene må ta ansvar og tenke over hva de sender barna ut på.

– Det hender jeg ser sykebiler langs ruten jeg kjører og da får jeg en klump i halsen med en gang fordi jeg er redd at nettopp dette har skjedd. Skulle det gå galt så er det den stakkaren som er ute og gjør jobben sin som blir sittende som morder. Jeg vil ikke sitte der med et liv på samvittigheten, sier brøytebilsjåføren.