Dermed er Husebekk og UiT–Norges arktiske universitet i utakt med byrådet som vil ha hele nybygget i sentrum. Som iTromsø skrev sist uke har byrådet lansert to kommunale tomtealternativ ved Strandveien, i tillegg til den private skipsverftstomta.

Primært Breivika

Etter et møte mellom UiT og kommunen om lokalisering av nytt museumsbygg er partene uenige om hva som kom fram. Mens kommunen i et brev til Kunnskapsdepartementet skriver at de har oppfattet UiT dit hen at de «ikke vil motsette seg en plassering i sentrum dersom realistiske tomtealternativ finnes», har UiT en annen oppfatning.

– Vi kjenner oss ikke igjen i denne oppsummeringen. Breivika er UiTs primære ønske for lokalisering. Det som ble uttrykt fra UiTs side var at dersom det er en betydelig tids- og økonomisk gevinst å lokalisere hele bygget på cirka 27.000 kvadratmeter til sentrum, kan dette være en mulighet som kan diskuteres.

Det skriver universitetsdirektør Lasse Lønnum til Kunnskapsdepartementet. Departementet har bedt om innspill i forbindelse med konseptvalg for nytt museum etter at det foreligger tre muligheter; hele museet i Breivika, delt mellom Breivika og sentrum eller hele i sentrum.

Gratis tomt

Rektor Anne Husebekk mener det vil gå for mye tid bort i utredninger dersom det ikke fattes en beslutning raskt.

– Jeg er opptatt av at vi har ingen tid å miste. Vi forvalter den nordnorske kulturarven som er i ferd med å forvitre. Vi har kommet langt i prosessen med nytt museum, og vi trenger ikke flere utredninger, sier hun på telefon fra Canada.

Hun viser til at de har gratis tomt tilgjengelig på universitetsområdet og at planene er i ferd med å bli ferdige. Husebekk mener en samlet lokalisering i Breivika både er det beste og raskeste alternativet.

Frykter forsinkelser

– Et museumsbygg i Breivika kan også bli en publikumsattraksjon. Det kan sikkert bli flott med et signalbygg i sentrum, men det vil bety utsettelse og sannsynligvis høyere tomtepris, sier Husebekk.

Universitetsledelsen signaliserer til departementet at tidspunktet for når et nybygg kan realiseres, er det viktigste for dem.

– Usikkerhetene i tomtealternativene er store og ikke prissatte. UiT er svært urolig for ytterligere forsinkelser i prosessen og ber Kunnskapsdepartementet prioritere en beslutning om endelig lokalisering så snart som mulig, skriver Lønnum.