Det var 4. mai i år, mens Kjell Skog lå og sov, at det brøt ut brann i familiens enebolig i Nisevegen på Kvaløya. Skog var alene hjemme, og ble vekket av brannalarmen rundt klokkenn 06.30. Skog forsto raskt alvoret i situasjonen, og klarte å rømme gjennom soveromsvinduet, ut på taket og over takrenna til sikkerhet.

Huset ble totalskadd.

– Det viste seg etterpå at årsaken til brannen var selvanntenelse i noen kluter jeg hadde brukt til å olje et gulv med. De var lagt i en plastpose, forteller han.

– Det er en av de tingene som har vært problematisk for meg i ettertid - vissheten om at det var idiotisk av meg, og at jeg burde ha sikret meg med å følge regelverket for slike kluter. Det er mye følelser knyttet til dette. Heldigvis var jeg alene hjemme, men det kunne gått så veldig mye verre. Man kan aldri sikre seg nok når det kommer til brann, det er min konklusjon. Man skal ikke ta lett på sikkerheten, sier han.

Han understreker også hvor fort det kan gå med brann.

– Jeg hadde vært oppe til kanskje halv tre, og da var det ingen antydning til røyk. Halv sju ble jeg vekket av brannalarmen. Da sto huset i fyr.

Redsel

Tiden etter brannen har for Skog vært preget av mye takknemlighet for at det ikke gikk verre og for at kone og barn var bortreist.

– Jeg tør ikke tenke på hva konsekvensene kunne blitt dersom de hadde vært hjemme. I tillegg har man sin egen selvbebreidelse, og jeg har også den siste tiden begynte å kjenne en angst for brann, for at noe skal skje. Da det brant hadde jeg bare én tanke, og det var å komme meg ut av huset. Alle redsler var da borte. Men nå i ettertid kjenner jeg at jeg kan bli grepet av redsel og tanken på hva man skal gjøre dersom noe skjer, forteller han.

For Skog har det hjulpet på å ha noe å gjøre i ettertid - noe som fikk tvunget tankene til å kretse om andre ting.

Når iTromsø snakker med Skog er han ute og kikker på nytt kjøkken. Hele huset skal bygges opp igjen fra grunnen, og det er mye praktisk som skal på plass.

– I tiden etter brannen skulle man resgistrere alt som var gått tapt, og så skulle man begynne å bygge opp et hus igjen. Alt dette tar tid og det er forferdelig mye arbeid.

Sikkerhet

Skog opplever at han har et helt annet fokus på brannsikkerhet nå enn tidligere.

– Før var tanken: «Det skjer selvfølgelig ikke meg», og når jeg leste om branner tenkte jeg «huff, så trasig». Nå tenker jeg ikke «huff, så trasig». Nå tenker jeg at det er helt forferdelig. Sjokket er en ting, men man sitter også igjen med forbannelsen over egen ubetenksomhet.

I forkant av desember, med alle sine brannfarer, har Skog en klar oppfordring:

– Bruk forstanden din som best du kan og tenk på at en brann kan starte forferdelig fort, og er så dramatisk. Man kan ikke sikre seg godt nok. Forsikre deg om at der som kan skje, ikke skjer så langt det står i din makt. Noe av de største farene for oss er jo alle de tekniske duppedittene som vi skal lade om natten, mener han.

SKADD: Kjell Skogs enebolig ble totalskadd i brannen, og nå jobber han med å få bygget opp huset på nytt. Foto: John Strandmo