TROMSDALEN: 4. søndag i advent, 19. desember 1965, ble Ishavskatedralen innviet.

11 dager senere, 30. desember 1965, ble Reidun Henriksen (21) og Oddvar Pettersen (23), vigslet som første paret i det som skulle bli Tromsøs kanskje mest kjente landemerke.

– At vi var det første paret som giftet oss i Ishavskatedralen kom av at min mor (Ester Henriksen journ.anm.) var fordriver for et nytt kapell til Tromsdalen, og så ble det en kirke til slutt. At vi var det første paret som giftet oss tenkte vi lite på da, men det er jo litt moro siden Ishavskatedralen har blitt et så kjent landemerke, sier nå 71 år gamle Reidun, som tok etternavnet til mannen Oddvar Pettersen.

Flyttet fra byen

Reidun er født og oppvokst i Tromsdalen. Lillesøsteren Karin bor fortsatt på hjemplassen i Tromsdalen, mens Reidun og Oddvar flyttet fra byen kun året etter bryllupet.

– Mannen min er fra Hamar, så vi flyttet dit og bodde der fra 1966–71. Siden 1971 har vi bodd i Brumunddal, sier Reidun Pettersen på kav nordnorsk.

– Jeg er tromsdaling på min hals, så dialekten har jeg aldri gitt slipp på, sier hun.

Mannen jobbet på skipsverftet i Tromsø da de møttes, og hadde en lang karriere som sveiser og rørlegger på Nordsjøen til han førtidspensjonerte seg for 11 år siden som 62-åring.

– Jeg jobbet i butikk i min yrkeskarriere, på det som var Domus før og på bakeri, forteller 71-åringen.

Sterk tilknytning

I årene etter de flyttet fra byen var besøkene til hjemplassen omtrent annethvert år, mens besøkene har blitt hyppigere med årene.

– Da ungene ble eldre reiste vi oftere, og siden vi ble pensjonister har vi reist omtrent hvert år til Tromsø, sier Reidun, som ikke kommer opp for å feire gullbryllupet.

– Vi kommer til å ha en feiring med familie her på selve dagen og med venner litt utpå nyåret, sier Reidun Pettersen.

Reidun og Oddvar fikk to barn i årene etter bryllupet.

Og sønnen Rune (48) og datteren Gry (45), har også sterke tilknytninger til byen.

– Jeg var hjemme med ungene til de vokste til, og selv har de vært mye i Tromsø opp gjennom årene, forteller bryllupsjubilanten fra Tromsdalen.