– Det er ingen hemmelighet at tilgangen på spesialsykepleiere ikke er stor nok, så der ligger det en utfordring, sier Gro Jensen, avdelingsleder på gastrokirurgisk avdeling.

Universitetssykehuset Nord-Norge har spart over 20 millioner kroner det siste året på innstramming på leie av sykepleiervikarer fra byråer.

Leter etter gode løsninger

Vikarer vil det være behov for uansett, men sykehuset prøver å se på økonomisk smarte løsninger.

– Vi har en del private vikarer som vi har avtale med fra år til år, og vi prøver å finne gode løsninger med dem for å slippe å bruke byrå. Vi må ha vikarer i ferieperioder og ved langtidsfravær, det er viktig å ha en forsvarlig bemanning, Vikarer fra byrå brukes omtrent ikke, bare i spesielle tilfeller, sier Marit Bergh, assisterende leder ved Medisinsk klinikk.

Fortsetter innsparing

Pengene som ble spart gjennom prosjektet «Aktivitetsbasert bemanningsplanlegging» brukes for å betale på underskuddet til sykehuset.

– Det er dessverre slik at de pengene som blir spart nå var vel det vi gikk i underskudd før, så det vil ikke strømme penger inn. Vi har fortsatt innsparingskrav på oss, og det vil ikke endre seg i de neste årene heller, forteller Jensen.

Selv om det er fokus på å spare penger på sykehuset, skal ikke dette påvirke pasientene negativt.

– Det er viktig å påpeke at vi i alt arbeid har fokus på god pasientbehandling med rett kompetanse. Økonomisk innsparing kommer da som en effekt etter nøye gjennomgang og kartlegging både på pasientenes behov, pasientflyt og rutiner sammen med turnusplanlegging. Dette arbeidet har også bidratt til bedre kvalitet på tilbudet vi gir pasienter, avslutter hun.